velika infografika

Koliko će plaćati Varaždinci ako Čistoću napusti 12.000 korisnika? Ovo znamo za sada

Devet HNS-ovih i HDZ-ovih općina čini oko trećine ukupnog broja korisnika Čistoće, zbog čega oporba tvrdi da bi u slučaju toga trebalo hitno nadoknaditi oko milijun eura prihoda. Zamjenik Marković s druge strane kaže da se "neće dogoditi ništa", jer su mnogi od njih "ugovore već potpisali"...
Objavljeno: 04.02.2022. 11:53

Zadnja izmjena: 05.02.2022. 10:36

Foto: ilustracija

Ukoliko se dogodi da devet HNS-ovih i HDZ-ovih općina otkaže ugovore Čistoći, hoće li to značiti slom tvrtke i drastično povećanje računa građana Grada Varaždina?

Ne, ako se pita zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, koji je danas gostovao u studiju eTV-a.

- Neće se dogoditi ništa, a oni neće otkazati ugovore. To je licitiranje politikanstvom. Gotovo sve općine su već potpisale nove cijene, ostao je još samo možda Vidovec i još koja općina. Gospodin Škvarić veli "nećemo dizati" (cijenu), a Cestica je već potpisala.

"Škvarić nešto veli, a Cestica je već potpisala"

Ako se pita Marija Lešinu s Nezavisne liste Ivana Čehoka, situacija će u slučaju da općine ispune ultimatum biti bitno drukčija.

- Odlazak 12 tisuća korisnika znači bitno veće račune za građane grada Varaždina. Poslovanje ima fiksne troškove koji će se "razrezivati" na puno manje ljudi.

"Odlazak općina iz čistoće značio bi veće račune"

'Milijun eura manje'

Devet HNS-ovih i HDZ-ovih općina čini oko trećine ukupnog broja korisnika Čistoće, zbog čega oporba tvrdi da bi u slučaju toga trebalo hitno nadoknaditi oko milijun eura prihoda. Jer nije riječ samo o odvozu otpada, nego o održavanju groblja i drugim poslovima.

'Veći problem je plin'

Zamjenik gradonačlnika smatra kako je veći problem nadolazeće poskupljenje plina.

- Neće biti problem 10 ili 15 kuna više na računu za Čistoću, bit će problem 150 kuna više mjesečno na računu za plin - kazao je Marković i dodao kako se već sada planira socijalni paket mjera.

'Pripremamo socijalne mjere'

Smirivala ih voditeljica

Današnje goste naposlijetku je morala smirivati voditeljica.

- Ova uprava Čistoće je u osam mjeseci digla troškove za milijun kuna i izgubila milijun kuna prometa - usvdio je Lešina.

- To je potpuna laž. Ova uprava Čistoće je zatekla gubitak samo na gospodarskom poslovanju praktički tri milijuna kuna - uzvratio je Marković.

Markovića i Lešinu smirivala voditeljica

Oboje su se ipak složili kako je na povećanje cijena utjecao isprva nalog države za odvajanjem otpada (2018.), zatim porast cijena troškova odnosno nemogućnost njihove nadoknade, pri čemu država, naglasio je Marković - ne ispunjava svoju obvezu otkupa reciklabilnog otpada. Lešina je novu vlast prozvao za zapošljavljavanje zamjenika direktora, u čemu vidi jedan od značajnih razloga za povećanje cijene otpada. Marković je prošlu vlast prozvao za netransparentnost prilikom i još jednom najavio forenziku poslovanja.

Evo još zanimljivih dijelova:

"Čak i da općine izađu iz Čistoće..."

'Država ne radi svoj posao'

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: 

 

Komentari