županijska skupština

Koliko smo sigurni od eksplozija? Bolničke opasne tvari - ponovno na ispitivanje

eVaraždin: Županijska skupština

Objavljeno: 30.09.2020. 11:17

Zadnja izmjena: 30.09.2020. 11:30

Nezavisni županijski vijećnik Mladen Rogina na današnjoj sjednici Županijske skupštine skrenuo je pozornost na opasne i eksplozivne tvari u varaždinskoj bolnici za koje nisu dostavljeni podatci u svrhu izrade procjene ugroženosti od požara za grad Varaždin.

- Osjetili su potrebu izjasniti se samo o tekućem kisiku u količini od 5 tona, a dužni su navesti sve opasne tvari i kao županijska ustanova biti primjer drugima. Taje da imaju 150.000 litara podzemno skladištenog lož-ulja, acetilen, klor… Dušikov oksid koji je jako opasan i eksplozivan, te se u slučaju požara ne smije se gasiti vodom. Vidjeli smo nedavno ekspoziju u Libanonu i sumnjam da se želimo igrati s takvim stvarima. Tražim reviziju procjene ugroženosti od požara, da se bolnica precizno objasni o tvarima i količinama te utvrdi tko je kriv za lažne podatke – rekao je Rogina.

Župan Radimir Čačić rekao je kako će se cijela stvar ispitati:

- U izvješću su zaista navedena samo goriva i ne postoje sve druge vrste opasnih i zapaljivih tvari. Morat ćemo utvrditi razloga zbog kojih se to nije dovoljno studiozno obradilo. Vidio sam da su se i drugi subjekti zadržali samo na gorivima, ali nisu samo goriva (opasna, nap.). To ćemo ispitati i dat ćemo o tome izvješće u pisanoj formi – rekao je župan.

Komentari