spremaju li se masovni otkazi?

ISTRAŽILI SMO Kome se pogoduje? Sporost Sabora tjera mlade na burzu - a slijede i otkazi

Objavljeno: 23.02.2017. 14:22

Zadnja izmjena: 23.02.2017. 15:31

Foto: Ilustracija

I dok se ministar rada i mirovinskog sustava - na čijem je čelu Tomislav Ćorić - hvali kako se otvara mogućnost stručnog osposobljavanja za 30 tisuća srednjoškolaca, stvarnost je prilično drugačija a perspektive za mlade - kao i za zaposlenike - puno mračnije.

Naime, zbog sporosti Sabora, koji na kraju veljače još nije donio mjere za 2017. godinu, mnogi mladi namjesto da rade u tvrtkama u kojima su već završili stručno osposobljavanje čekaju na burzi. I nitko još ne zna koliko će to čekanje trajati. Ali to je tek dio problema, jer bi se lako moglo dogoditi da uskoro tisuće radnika ostanu bez posla.

Namjesto ugovora - burza

Kontaktirali su nas iz jedne ugledne varaždinske tvrtke baš zbog problema pred kojim su se našli i oni i mladi koji su radili na stručnom osposobljavanju. Oni su dosad imali 12 mladih koji su dobro odradili godinu dana i svima njima su po isteku osposobljavanja ponudili ugovore za rad na neodređeno. Ali u posljednjih par mjeseci stvari su počele zapinjati.

- Prije bismo poslali zamolbu HZZ-u još dok bi oni radili i onda bi ovi mladi dobili suglasnost za zapošljavanje, tako da bi već dan nakon isteka osposobljavanja imali ponuđen ugovor. Sada, međutim, čekamo već tri mjeseca na odgovor. - objasnili su nam situaciju.

Trenutačno je procedura da ovi mladi moraju prvo otići na burzu. Potom tvrtka treba dati natječaj za posao - čak iako nisu obveznici davanja natječaja. Onda šalju molbu na HZZ - jer tako mogu dobiti 21 tisuću kuna poticaja, što nijednom poslodavcu nije beznačajan novac. Ali u Saboru još nije donijeta odluka o provedbi tih mjera i petero mladih koji su radili u ovoj tvrtki gube vrijeme na burzi još od polovice prosinca.

Kome se pogoduje

Stvar na Saboru je zapela zbog prijedloga da se stručno osposobljavanje omogući i mladima sa završenom srednjom školom. Na prvi pogled, to stvarno izgleda kao dobra prilika za 30 tisuća mladih da se zaposli. Čak će se i naknada povećati s 2400 na 2600 kn.

- U praksi - njih će ustvari uzeti trgovački centri i tako dobiti besplatnu radnu snagu na godinu dana. Trgovci će moći i otpustiti stare radnike, pa će uštedjeti na plaćama koje će isplatiti država. Onda će nakon godinu dana otpustiti ove mlade i uzeti druge, opet besplatno. - objašnjava nam jedan od naših sugovornika.

Ni u sindikatima nisu hladnokrvni zbog ovih prijedloga. Kontaktirali smo Nevenku Poljak iz varaždinskog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- Poslodavci će ovo jako iskoristiti jer će dobiti besplatnu radnu snagu. Ove mjere otvaraju vrata da se naši budući radnici nastave iseljavati. Naknade su male, a zbog kompliciranih procedura često kasne isplate. - izjavila je sindikalistica Poljak. 

Stvar, dakle, nije nimalo bezazlena. Mladi koji bi mogli dobiti ugovore gube vrijeme na burzi. A brojni drugi mladi radit će za poslodavce godinu dana i onda opet ostati bez posla. Da ne spominjemo nimalo nerealnu brojku od 30 tisuća radnika u trgovačkom sektoru koji bi uskoro mogli ostati bez posla.

Komentari