Konstituirano Vijeće romske nacionalne manjine Varaždinske županije

Objavljeno: 10.07.2015. 11:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je konstituirajuća sjednica Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinske županije na kojoj su izabrani predsjednik Vijeća i njegov zamjenik te je donesen Statut Vijeća.

Sjednicu je otvorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar naglasivši kako u Varaždinskoj županiji živi 2,3 posto stanovnika pripadnika nacionalnih manjina, točnije 3570 stanovnika, među kojima je 711 pripadnika romske nacionalne manjine.

Župan je tom prilikom čestitao svim izabranim članovima Vijeća romske nacionalne manjine na pokazanom interesu za sudjelovanje i angažman u radu Vijeća.

Također je pohvalio rad Povjerenstva za Rome s kojim je Varaždinska županija sudjelovala u nekoliko važnih pitanja koja se tiču dijela legalizacije romskih kuća te uvođenju vodovodne mreže kroz sama naselja.

 

Varaždinska županija nastoji pomoći da što više Roma završi škole. Naša županija sufinancira udžbenike za sve učenike, pa tako i za učenike romske nacionalne manjine. Osim toga, osiguravamo i sredstva za školske obroke, provodimo radionice ciljem lakšeg uključivanja romske djece nižih razreda u obrazovni proces - rekao je župan Štromar, naglasivši kako se sve aktivnosti provode u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Savjetom za nacionalne manjine te saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

Inače, 30. svibnja ove godine provedeni su izbori za Vijeće romske nacionalne manjine za koje se kandidiralo 25 kandidata, a izabrano je njih 14. Oni su na današnjoj konstituirajućoj sjednici jednoglasno za predsjednika Vijeća izabrali Zlatka Oršuša dok je za njegova zamjenika izabran Damir Oršoš.

Sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Alen Kišić, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić te predstavnica slovenske nacionalne manjine Barbara Antolić Vupora.

Komentari