begić dobila previsoku plaću?

EKSKLUZIVNO Što su inspekcija i HZZO na Hitnoj ispitivali - i kako se Hitna očitovala

Objavljeno: 19.03.2017. 13:42

Zadnja izmjena: 19.03.2017. 13:45

Foto: Arhiva

Kako doznajemo, ovih su dana Zavod za hitnu medicinu posjetile i kontrola HZZO-a i Inspekcija rada kako bi provjerili ugovore i primanja Jasminke Begić. Rješenje još nije izdano, ali je napisan izvještaj prema kojemu je Begić primala veću plaću no što joj zakonski pripada te je bila zaposlena na radnom mjestu bez prethodnog provođenja natječaja.

Prema našim izvorima, HZZO je reagirao na anonimnu prijavu te smatra kako je u periodu od 12. svibnja prošle godine do 31. siječnja 2017. prošle godine Jasminki Begić trebala biti isplaćena plaća s koeficijentom 2,134 i dodatkom na položaj od 11%, namjesto koeficijenta 2,279 i dodatka od 23%. Sveukupno se radi o 168268 kuna bruto plaće koju je Begić primila i nakon što je u svibnju 2016. prestala biti ravnateljica Zavoda. 

HZZO to smatra nenamjenski utrošenim sredstvima i traži povrat u roku od 30 dana ili će pokrenuti prekršajni postupak protiv Zavoda i odgovorne osobe. Problem je i u tome što je nakon prestanka mandata ravnateljice Jasminka Begić zaposlena na novo radno mjesto za koje nije bio raspisan natječaj. 

'Možemo pravdati...'

Prema informacijama kojima raspolažemo, Zavod na ovaj izvještaj nije uložio žalbu jer ne postoji zakonska mogućnost za nju, ali je pripremio očitovanje u kojemu tvrdi da je nalaz kontrole neosnovan. Smatraju da je plaća bila isplaćena za obavljeni rad te da je ona još 2012. dobila ugovor na neodređeno vriijeme. Prema tom tumačenju za njezino novo radno mjesto - na koje je prešla po isteku mandata ravnateljice - nije ni trebao biti raspisan natječaj, nego je njezinom dotadašnjem ugovoru dodan aneks po kojemu je ona s jednog radnog mjesta prešla na drugo.

Uz to Zavod dodaje kako su u prošloj godini imali 592 tisuće kuna vlastitih prihoda te se ne radi o nenamjenskoj potrošnji sredstava iz HZZO-a. Drugim riječima, plaća Jasminke Begić može se pravdati iz sredstava koje je Zavod samostalno uprihodio. Prema našim izvorima, prozvana bivša ravnateljica Begić izjavila je da je imala pravo na ugovor za stalno i da je pristala od 1. 6. 2016. da na Zavodu za hitnu medicinu obavlja poslove koje je obavljala i za vrijeme svog ravnateljskog mandata. Ujedno je odbacila pretpostavke da je anonimna prijava povezana s njezinim nedavnim postavljanjem za zamjenicu ravnatelja Opće bolnice Varaždin.

>> eTV: Jasminka Begić imenovana je zamjenicom v.d. ravnatelja varaždinske Opće bolnice

Komentari