kontroverzna skulptura

Grad Varaždin: Uklonit ćemo kipove redovnika budući da ih sâm autor nije uklonio

Podsjetimo, govoreći o uklanjanju skulptura redovnika u Parku Ivana Pavla II., Grad Varaždin izvijestio je o nalazu vještačenja, koje je, kako su napisali - pokazalo kako skulpture nisu izrađene od materijala koji je dogovor u ugovoru...
Objavljeno: 05.07.2022. 09:00

Zadnja izmjena: 05.07.2022. 09:02

Nakon što su u javnosti izazvale brojne reakcije, Grad Varaždin je skulpture redovnika u kojima je dio javnosti vidio bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, odlučio ukloniti u narednom razdoblju.

Podsjetimo, govoreći o uklanjanju skulptura redovnika u Parku Ivana Pavla II., Grad Varaždin izvijestio je o nalazu vještačenja, koje je, kako su napisali - pokazalo kako skulpture nisu izrađene od materijala koji je dogovoren u ugovoru. Konkretnije, tada su napisali, "skulpture nisu izvedene u kamenu St. Margarethen iz Dolomita već su izvedene u poliesteru tehnikom lijevanja i punjene nekim drugim materijalom"

Tema kontroverznih skulptura pojavila se i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina kada je vijećnik platforme Budimo grad Ivan Obadić postavio pitanje o zaključku priče, odnosno koja je sudbina kipova. U pisanom odgovoru iz Grada stoji kako će ih ukloniti te uskladištiti do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora i postavi skulpture "Crkveni redovi Varaždina".

- Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukolniti skulpture budući da ih sâm autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, upućen još u listopadu 2021. godine da otkloni skulpture u roku od osam dana. (...) Do sada iz Grada nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura, odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura. Činjenica je da se stječe dojam kako postupak predugo traje, no bilo je potrebno poštovati sve zakonom propisane procedure - stoji u odgovoru. 

Komentari