županijski stožer

Jedan dječji vrtić privremeno zatvoren! - evo posljednjih novosti i pratećeg grafa

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 276 uzoraka. U samoizolaciju stavljeni razredi u jednoj srednjoškolskoj ustanovi i jednoj osnovnoškolskoj ustanovi, te je, dodatno, jedna cijela osnovnoškolska ustanova prešla na nastavu online. Također, bila nova postupanja u dva dječja vrtića...

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije

Objavljeno: 14.10.2020. 13:08

Zadnja izmjena: 14.10.2020. 13:27

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 276 uzoraka. U samoizolaciju stavljeni razredi u jednoj srednjoškolskoj ustanovi i jednoj osnovnoškolskoj ustanovi, te je, dodatno, jedna cijela osnovnoškolska ustanova prešla na nastavu online. Također, bila nova postupanja u dva dječja vrtića, pri čemu je jedan privremeno zatvoren.

>>Varaždinski gradonačelnik u samoizolaciji, danas se testirao na koronu

- Što se tiče izvora zaraze, u 17 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i poslovnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 10 osoba izvor zaraze nepoznat. U šest slučajeva radi se o maloljetnim osobama, a u ostalim slučajevima se radi o radno-aktivnom stanovništvu različitih struktura. Jedna osoba je hospitalizirana, a ostali se za sada liječe kod kuće - javljaju iz Stožer civilne zaštite Varaždinske županije.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 128, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 8 osoba, a na liječenju kod kuće je 120 osoba. U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi 827 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

Graf koji za Varaždinsku županiju prikazuje broj novozaraženih po danima, broj aktivnih slučajeva, te broj novih slučajeva u 14 dana na 100.000 stanovnika.

Vugrin upozorava na uzroke poteškoća

Evo što je povodom objave najnovijih podatak rekao načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin: "Prilikom epidemiološke obrade ponavlja se situacija da novooboljeli zaborave navesti sve osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu, a koje se stoga ne stavljaju u mjeru samoizolacije i ostvaruju nove kontakte prije nego se kod njih pojave simptomi. To znatno otežava i produljuje epidemiološku obradu i rezultira prijenosom zaraze u druga okruženja. Unatoč tome što većina novooboljelih ima blagu kliničku sliku, svaki novootkriveni slučaj utječe na rad ustanova u odgojno-obrazovnom sustavu, zdravstvenom sustavu, na organizaciju rada u tvrtkama kojima zbog mjere samoizolacije također ispadaju djelatnici, a slijedom toga sve to utječe na svakodnevicu većine nas. Upozoravamo još jednom na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji.

Komentari