Modernizacija nužna

Situacija nije dobra, a odluka na stanarima: 1200 stanova u Varaždinu griju 40 godina stare kotlovnice

Objavljeno: 11.03.2016. 10:11

Zadnja izmjena: 11.03.2016. 10:23

Foto: Josip Novak

Grad Varaždin će s ciljem pronalaženja optimalnih rješenja koja bi trebala smanjiti troškove grijanja financirati izradu studije isplativosti izdvajanja toplinskih sustava, odnosno modernizaciju postojećih kotlovnica, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici...

Naime, kako ističe, Dubravko Vrdoljak, direktor Vartopa, stanare su u zgradama nekada grijale tri kotlovnice od kojih su u funkciji ostale dvije, u Trakošćanskoj i Zagrebačkoj ulici.

- Situacija nije dobra jer je sustav kotlovnica kojima upravlja Vartop star više od 40 godina i treba ih modernizirati. Trenutno osiguravaju toplinsku energiju za 1200 stanova u 27 zgrada – rekao je Vrdoljak dodavši kako prelazak na etažno grijanje donosi značajne uštede građanima.

Stoga će Grad Varaždin financirat će izradu studije isplativosti izdvajanja iz toplinskih sustava sukladno Zakonu o tržištu toplinske energije, a natječaj za njenu izradu bit će raspisan idućeg tjedna.

Odluka na predstavnicima stanara

Projekt najpovoljnijeg sustava grijanja za građane obuhvatit će stambene objekte jedinično veće od 1000 m2 stambene površine i materiju treba maksimalno pojednostaviti, naglasio je Mladen Hižak, član Gradskog vijeća.

- U konačnici, nakon što steknu uvid u trenutnu situaciju, predstavnici stanara moraju donijeti odluku na koji će se način nastaviti grijati. Jedno od rješenja je zasigurno 15 milijuna kuna vrijedan projekt novih Univerzalovih koenergana predviđen za grijanje 4 zgrade – ističe Hižak.

Na njega se nadovezao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji podsjeća da su HNS-ovi, tada još oporbeni vijećnici, još 2011. godine bili uključeni u rješavanje spomenute problematike.

"Studija s nepristranom informacijom"

- Varaždin je trenutno na prvom mjestu po pružanju pomoći građanima koji žele prijeći na etažno grijanje i to smo im omogućili u suradnji s Termoplinom i bankama. Izradom studije isplativosti izdvajanja iz toplinskih sustava, bit će im pružena cjelovita i nepristrana informacija o cjelokupnom postupku i ukupnim troškovima koji obuhvaćaju pripremu projekta i troškove novog rješenja – zaključio je Habuš.

No, iznosi na računima za grijanje ovise i o tome jesu li zgrade energetski obnovljene, te o ponašanju stanara, odnosno o njihovoj odluci koliku temperaturu žele imati u prostorima u kojima borave.

Komentari