Vijećnici su većinom glasova na današnjoj Županijskoj skupštini dali suglasnost za dodatno zaduživanje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice za energetsku obnovu objekta Minerva.

- Nakon 40 godina ćemo uložiti 83 milijuna kuna u energetsku obnovu objekta Minerva, a riječ je o 30.000 kvadrata koji danas više ne zadovoljavaju standarde. Međutim, to je samo dio investicija, jer je u planu kompletna rekonstrukcija unutrašnjosti Minerve i opremanje, a potom i uređenje bazena, što je ogroman zahvat, rekao je župan te dodao:

Prvo smo krenuli s energetskom obnovom objekata Specijalne bolnice, a počet će i izgradnja novog objekta, Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s ozljedama kralježničke moždine, te je ukupna vrijednost ulaganja veća od 240 milijuna kuna. Prosječno dobivamo 70 do 75 posto bespovratnog EU novca, no očekuje se i naše financiranje. Ta sredstva se će vraćati, jer pet godina nakon završetka investicije ležajeve i usluge možemo ponuditi i na tržištu - rekao je župan Radimir Čačić.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 73,4 milijuna kuna, od čega je 37,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, a 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava putem javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, dok su ostatak od 25,6 milijuna kuna sredstva korisnika. U postupku javne nabave građevinsko-obrtničkih radova postignuta cijena je 9,1 milijun kuna viša od procijenjene vrijednosti investicije, pa Specijalna bolnica ta sredstva planira osigurati kreditom Zagrebačke banke u iznosu do 10.000.000 kuna na rok od 14 godina uz fiksnu godišnju kamatu od 1,50 posto. 

Podrška HDZ-a

Odluku su podržali i vijećnici HDZ-a, koji su se javnosti obratili s priopćenjem: "Ono što smo dobili nije malo novca. Na kraju krajeva to će utjecati na zdravstveni turizam i na same Varaždinske Toplice, grad koji jednostavno u budućnosti treba procvasti na svojim prirodnim resursima. Ne samo na dobrobit Varaždinskih Toplica nego i cijele županije. A potencijala ima ne samo na nacionalnoj nego i na europskoj razini – rekla je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Dreven Budinski te dodala da se projekt provodi "zahvaljujući trudu aktualnog ravnatelja topličke bolnice Denisa Kovačića te u suradnji sa Županijom i resornim ministarstvima".

Ključne riječi: minerva, obnova,

Komentari

04.07.2019. 16:59h Zadnja izmjena: 04.07.2019. 17:08