priopćenje istaknutog hdz-ovca

Križanić predlaže poboljšanja novog zakona o zemljištu: 'Mladim obiteljima 10 hektara zemlje besplatno'

Objavljeno: 25.09.2017. 10:50

Zadnja izmjena: 25.09.2017. 10:51

Foto: Arhiva

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Josip Križanić, poslao je priopćenje o Nacrtu prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Načelno, Križanić je najavio da će HDZ podržati prijedlog Zakona, ali je iznio i neke prijedloge koji bi prema njegovom mišlenju poboljšali sadašnji nacrt. Mi ovdje izdvajamo glavne točke.

  • Da se poslovi raspolaganja zemljištem vrate jedinicama lokalne samouprave i time ubrza postupak raspolaganja, kao i bolja kontrola provođenja programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, ali i potpuna kontrola naplate zakupa.
  • Da se dio poljoprivrednog zemljišta koje je zaraslo u raslinje i čije bi krčenje koštalo više nego vrijedi, također stavi u funkciju ako ima zainteresiranih za zakup u svrhu slobodnog držanja svinja ili goveda bez obaveze da u dvije godine iskrče i privedu ratarskoj svrsi. I cijena zakupa za ovakvo zemljište trebalo biti manja.
  • Omogućiti da se u proces dodjele zemljišta uključi županija ukoliko male općine zbog manjka administrativnih ili drugih kapaciteta to ne mogu same. Prihod od naplate također bi se dijelio po ključu 65 % JLS, 25 % država, 10 % županija, koja bi imala pravo općini naplatiti manipulativne troškove.
  • Stočari bi trebali imati apsolutni prioritet ne samo u svojoj općini već bar na području županije ili u krugu od 50 km od sjedišta ili proizvodnog objekta.
  • Darovanje zemlje cca 10 ha mladim obiteljima uz uvjet da ih obrađuju, na kojoj bi oni mogli osnovati OPG i pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju i nakon 10 godina ta bi zemlja bila njihovo vlasništvo.

- S obzirom da je ovo vrlo osjetljiva materija, ovim je zakonom napravljen snažan iskorak na bolje, ali će sigurno između dva čitanja doživjeti još puno poboljšanja. On definitivno ne bi smio biti predmet preglasavanja lijeve i desne strane sabornice, a pogotovo ne stočara i ratara. - poručio je Križanić.

Komentari