izmjene zakona o lovstvu

Križanić u Saboru o lovu: 'Lovce treba nagraditi za odstrel lisica kao i za brigu o životinjama.'

Objavljeno: 09.03.2017. 18:19

Zadnja izmjena: 09.03.2017. 18:19

Foto: Arhiva

Saborski zastupnik HDZ-a, Josip Križanić je u sklopu saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu iznio niz konkretnih prijedloga koji bi trebali biti implementirani u novi Zakon o lovstvu čije se donošenje očekuje tijekom godine, stoji u priopćenju HDZ-a.

Naglasio je, što se tiče zakupa lovišta, da kod lovozakupnine treba vrlo jasno razlučiti lovačke udruge odnosno, društva od komercijalnih lovišta i turizma.

– Trebalo bi izbjeći praksu olakog raskida ugovor o zakupu državnih, a dijelom i zajedničkih lovišta. Praksa je takva da lovozakupnici vrlo često, pri čemu mislim na komercijalna lovišta, devastiraju lovište 2-3 godine i onda ga bez ikakvih posljedica vrate vlasniku državi. S druge strane imamo lovačka društva koja uzgajaju i brinu o divljači i za njih bi lovozakupnina trebala biti minimalna ili u nekim segmentima nikakva – naglasio je Križanić.

Križanić je također istaknuo kako brigu o divljači i drugim životinjskim vrstama u prirodi prvenstveno vode lovci i za tu aktivnost trebali bi biti nagrađeni smanjenjem ili ukidanjem lovozakupnine.

Povećati iznos osiguranja vozila 

Osvrnuo se i na troškove nezgoda na cestama kod naleta vozila na divljač ili naleta divljači na vozila, koje najčešće snose lovozakupnici, a koji su zbog toga često u stečaju, te je istaknuo kako se tu razmišlja o solidarnom povećanju obveznog osiguranja vozila za 20-30 kuna čime bi se obuhvatile štete od naleta divljači i drugih životinja na cesti.

Križanić se zalaže i da se Zakonom o lovstvu jasnije odredi problematika smanjenja broja predatora (lisica) i ističe da poseban problem predstavlja ukidanje isplate stimulacije lovcima za odstrel predatora od strane resornog ministarstva. Naime, do prošle godine lovcu se isplaćivala naknada od 100 kuna i 50 kuna veterinarskoj organizaciji za transportne troškove i manipulaciju, ali je to sada van snage.

 

Komentari