jednak tretman za sve

KRIŽANIĆ U SABORU 'Zašto se problem odlagališta otpada u Varaždinu ne rješava poput onog u Splitu?'

Objavljeno: 15.12.2016. 13:27

Zadnja izmjena: 15.12.2016. 13:28

Foto: Arhiva

Budući da je Hrvatska u postupku donošenja Plana gospodarenje otpadom za razdoblje od 2016. do 2022., na Odboru za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskom saboru nedavno se raspravljalo o osiguravanju sredstava za rješavanje 'gorućih problema' sanacije odlagališta otpada, poput odlagališta 'Karepovac' u Splitu, stoji u priopćenju Županijske organizacije HDZ-a. 

Iako u startu prijedlog dokumenta nije predviđao osiguranje sredstava za sanaciju baliranog otpada u varaždinskom Brezju, na inicijativu i reagiranje potpredsjednika Odbora i saborskog zastupnika iz Varaždinske županije Josipa Križanića, pokrenuto je pitanje da se upravo preko tog dokumenta osiguraju i sredstva za sanaciju više od 100.000 tona baliranog otpada u Brezju, stoji u priopćenju.

Tom prilikom, Križanić je upozorio da problem u Varaždinu, koji već gotovo desetak godina opterećuje i bivšu i aktualnu vlast, ali i građane, nije ništa manje važan od sanacije odlagališta otpada u Splitu.

– U ime građana Varaždina i Varaždinske županije jedino što tražim je jednak tretman za sve. Balirani otpad u Brezju ekološka je 'bomba' koja svakog dana prijeti da ugrozi zdravlje stanovnika Varaždinske županije. - rekao je Križanić i pritom dodao kako niti lokalna politika niti tadašnja Vlada i ministar Mihael Zmajlović nisu bili u stanju riješiti taj veliki problem.

- Nužno je u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske  za razdoblje 2016.-2022. uvrstiti sanaciju odlagališta u Brezju te osigurati sredstva – prijedlog je kojeg je na sjednici iznio Križanić, a kojeg su kasnije u potpunosti podržali članovi Odbora te je ugrađen u zaključke proslijeđene Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, stoji u priopćenju.

 

 

 

 

Komentari