očekuju 20 dodatnih milijuna

Potpisan ugovor za novih 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Varaždinsku bolnicu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.08.2017. 10:07

Zadnja izmjena: 25.08.2017. 19:06

Foto: Mateja Rak

U Vladi Republike Hrvatske potpisano je u četvrtak 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture te opremanje bolnica i socijalnih ustanova i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 670 milijuna kuna, od čega je 554,1 milijun kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU. Među njima je i projekt izgradnje dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin.

Vrijednost 50 milijuna kuna

Projektom izgradnje i opremanja dnevnih bolnica interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevne Opće kirurgije u Općoj bolnici Varaždin doprinijet će se povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s ciljem smanjenja broja prijema na aktualne bolničke odjele za najmanje 10 %. Ovim projektom osigurat će se podizanje kvalitete zdravstvene njege i skrbi pacijenata te liječenje najsuvremenijim metodama što će utjecati na smanjenje listi čekanja i broja dana hospitalizacije.

Ugovor je vrijednosti 49.781.250 kuna, što će biti financirano iz bespovratnih sredstava.

- Evo danas potpisujemo ugovor za 50 milijuna kuna za dnevnu bolnicu. To je dio cjelovitog projekta koji će sadržavati i objedinjeni hitni prijem, ukupno 70 milijuna kuna. 20 milijuna kuna očekujemo u najkraćem mogućem roku. Bez obzira na kašnjenje države, Županija je naredila izradu projekata u najkraćem roku kako bi po odluci države za preostali iznos bili spremni za ugovaranje i početak radova. - izjavio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić te dodao da je sve to samo dio cjelovitog projekta varaždinske bolnice.

- Znate da smo pokrenuli prije nekoliko dana radove za 83,5 milijuna kuna, a pred nama je ogroman zadatak kirurških sala, dakle jezgre bolnice koji je težak preko 200 milijuna kuna za što u ovom trenutku tražiti rješenje s obzirom da neuspjesi i prošlih vlada i prošle županijske vlasti su nas dovele u poziciji da krećemo iz početka na toj jezgri bolnice. Ovi objekti za koje danas osiguravamo financiranje su od suštinskog značaja za Varaždinsku županiju i naravno i za liječnike i sve osoblje koje radi jer naravno, uvjeti rada se bitno mijenjaju. - kazao je župan Čačić.

Ugovore koji se odnose na razvoj poslovne infrastrukture potpisala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a ugovore koji se odnose na opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ugovor je potpisao ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Ovaj projekt je vrlo važan za varaždinsku bolnicu jer donosi 49 milijuna i 781 tisuću kuna. To je projekt koji se financira iz EU fondova, a predviđen je za izgradnju jednodnevne kirurgije odnosno dnevne bolnice OB Varaždin. Za budući rad bolnice to će značiti novi prostor, novu zgradu, adekvatan prostor u kojem se odvija rad dnevnih bolnica. Opća bolnice Varaždin je poznata po tome da većinu poslova upravo odrađuje kroz dnevne bolnice. Preko 50 posto pacijenata koji budu obrađeni budu obrađeni upravo preko dnevnih bolnica. To će značiti novi prostor, nove puno bolje i kvalitetnije uvjete za rad našim djelatnicima, a i pacijentima koji se budu liječili kod njih. Sam projekt je točno tempiran, vezan određenim rokovima i izgradnja će ići kroz sljedećih tri i pol godine. Sada nas očekuje raspisivanje natječaja za projektiranje, samo projektiranje te nakon toga sve ostale faze predviđene ugovorom. - rekao je Kudelić nakon potpisivanja ugovora.

Potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić naglasila je potpisivanje ugovora pokazuje da su napravljeni „značajni koraci u ostvarivanju jednog od najvažnijih prioriteta Vlade i svih ministarstava, a to je brže korištenje europskih fondova“.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da je iz programa „Kohezija i konkurentnost“ u programskom razdoblju 2014.-2020. početkom godine bilo ugovoreno tek 9 posto sredstava, a do danas se taj postotak povećao na 25 posto ukupnih sredstava.

- To govori o nastojanjima Vlade da ubrza procedure i da što prije potpišemo ugovore koji će sigurno donijeti rast i razvoj u svim segmentima hrvatskog društva. - rekla je ministrica Žalac te dodala da je u samo sedam mjeseci mandata ove Vlade povučeno više sredstava nego u protekle tri godine.

Komentari