domaća hrana u školama

KUPUJMO I NUDIMO LOKALNO U Županiji održan radni sastanak ravnatelja i poljoprivrednih proizvođača

Objavljeno: 13.09.2017. 14:40

Zadnja izmjena: 13.09.2017. 14:41

Nakon što je župan Varaždinske županije Radimir Čačić ravnatelje svih osnovnih škola, čiji osnivač je Županija, pozvao da za potrebe školskih kuhinja počnu kupovati lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, prošli tjedan je u Varaždinu održan radni sastanak o ovoj važnoj temi.

U Županijskoj palači okupili su se ravnatelji osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici OPG-a iz našega kraja. Ministarstvo poljoprivrede je školama dalo mogućnost da same odaberu lokalne poljoprivredne proizvođače od kojih će nabavljati svježe voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode.

Županija otišla korak dalje

Međutim, Varaždinska županija je napravila iskorak, pa je inicijativa "Kupujmo i nudimo lokalno" proširena na cijelu školsku kuhinju, odnosno na nabavu lokalnih proizvoda za potrebe svakodnevne prehrane učenika u školama.

- Dobra je vijest što nam je omogućeno uvođenje najkraćih mogućih putova od domaćih proizvođača do naših školskih kuhinja. Prema procjeni, oko 9 milijuna kuna je vrijednost proizvoda koji se nabavljaju za potrebe školske kuhinje. Kad bi samo 20 posto tog iznosa ostalo u lokalnoj zajednici, svi bismo bili i više nego sretni, jer bi se na taj način jačalo lokalno gospodarstvo - rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Nemojmo čekati velike strane greenfield investicije, fondove Europske unije ili pak povoljne klimatske prilike koje bi donijele izvanredan prinos negdje u svijetu i omogućile nam jeftinu hranu. Okrenimo se oko sebe i učinimo sami nešto dobro za sebe i ljude oko nas. Počnimo kupovati lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu – napomenuo je dr. sc. Dragutin Vincek, privremeni pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Potpora viša od 900 tisuća kuna

Nakon što je prvi kontakt ravnatelja škola s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima uspostavljen, u listopadu će biti održan novi radni sastanak. Inače su u Varaždinskoj županiji u Programu mlijeka u školama uključene sve 33 osnovne škole čiji osnivač je Županija, a riječ je o 4.919 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. U Shemu školskog voća i povrća uključeno je pak 17.774 učenika iz 33 osnovne škole, 15 srednjih škola i Učeničkog doma Varaždin.

Cilj je hrvatskim školarcima omogućiti dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda, a za financiranje je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode. Od toga je za Varaždinsku županiju procijenjeni iznos potpore viši od 900.000 kuna: preko 674 tisuća kuna za voće i povrće, a za mlijeko i mliječne proizvode preko 242 tisuće kuna.

Komentari