energetska obnova

eTV: Škvarić o gospodarskom rastu Lepoglave, Kuščević: 'Obnovom Kaznionice uštedjet će se 2 milijuna kuna godišnje'

Objavljeno: 11.10.2016. 12:12

Zadnja izmjena: 11.10.2016. 12:58

Foto: Sonja Ognjenović

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević, zajedno s gradonačelnikom Škvarićem, obišao je Kaznionicu u Lepoglavi, na kojoj traju radovi energetske obnove. To je velik lepoglavski projekt za koji je izdvojeno 42 milijuna kuna. Obnova podrazumijeva zamjenu pokrova, izolaciju krovova, postavljanje termoizolacijske fasade, zamjenu kompletne stolarije kao i zamjenu kompletne rasvjete LED rasvjetom, a umjesto plina za grijanje koristila bi se drva.

- Bez obzira na ovu investiciju, mogu kao gradonačelnik izraziti veliko zadovoljstvo da se ona provodi na području Lepoglave. Prije svega bih spomenuo, da velika većina ljudi koji rade na ovim objektima će biti s područja Lepoglave. Doprinosimo jednom gospodarskom rastu grada. Lepoglava je turističko mjesto s velikom povijesnom i kulturnom tradicijom, tako da nova vizura koja će doprinijeti ukrašavanju grada nakon ovog projekta, itekako će doprinijeti razvoju grada - kazao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

- Zadovoljan sam investicijom od oko 42 milijuna kuna koja će u konačnici donijeti uštede na godišnjoj razini 2 milijuna kuna. S ovim pomažemo i životnim uvjetima u kaznionici, podižemo građevinski sektor, i na kraju krajeva ispunjavamo obveze koje smo preuzeli ulaskom u EU u energetskoj učinkovitosti i smanjenju emitiranja CO2 - objasnio je ministar.

Škvarić je spomenuo i ostale projekte grada u iznosu od 3 milijuna kuna, a to je promjena krovišta, stolarije i fasade na 70 objekata, odnosno individualnih stambenih zgrada.

- Iz tih sredstava smo kupili i zelene otoke, a novu fasadu i stolariju je dobila i Osnovna škola u Lepoglavi, kao i toplinsku pumpu te solarne panele na svom krovištu. Za Gradsku smo upravu kupili i električne bicikle. Također smo omogućili i postavljanje 2 megavata sunčane energane, koja je jedna od najvećih na području Hrvatske - objasnio je Škvarić.

Kuščević je na kraju pozvao sve gradonačelnike i načelnike te ravnatelje javnih ustanova da se prijave na natječaje Ministarstva. Podsjetio je da kreće i novi program za energetsku obnovu javnih zgrada, a za to je na raspolaganju oko 311 milijuna eura iz programa energetske učinkovitosti. Završetak radova na Kaznionici se očekuje krajem travnja sljedeće godine.

Komentari