Kvaliteta vode izvrsna, vodocrpilište Bartolovec u potpunosti u funkciji

galerija-images/varkom vodocrpiliste bartolovec i varazdin

Objavljeno: 21.10.2014. 16:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Kako je rečeno na današnjem obilasku vodocrpilišta Bartolovec i Varaždin, Varaždinci piju vodu izvrsne kvalitete.

Iako je posljednjih mjeseci bilo riječi o zagađenju jednog od bunara u vodocrpilištu Bartolovec, iz Varkoma poručuju kako je zagađenje sanirano, a zahvaljujući novom pilot projektu i novom postrojenju, takve će se situacije prevenirati, a voda će biti zaštićena i sigurna za piće.

Investicije u vodocrpilište Bartolovec provedene su s ciljem da se u budućnosti korisnicima isporučuje kvalitetna pitka voda.

Bili smo prinuđeni na uvođenje novih pilot projekata i probnih postrojenja zbog događaja koji su nam se desili i na ovom vodocrpilištu u Bartolovcu, kao i na vodocrpilištu Varaždin koje je već desetak godina van funkcije. Vodocrpilište Bartolovec datira iz 1972. Tada je bilo primarno napravljeno za opskrbu vodom Varaždinskih Toplica, a kasnije se pojavom problema nitrata u vodi u Varaždinu ovo vodocrpilište proširivalo i danas je osnovno vodocrpilište za vodoopskrbni sustav Varkom – rekao je prilikom obilaska vodocrpilišta Vlado Vlašić, direktor Varkoma.

U Bartolovcu su instalirani kapaciteti od oko 600 litara vode u sekundi crpljenja vode, a dnevno se isporučuje oko 250 litara u sustav, što je i dnevna potrošnja.

Ovaj uređaj koji smo instalirali kao probni uređaj treba nam pokazati i omogućiti da u slučaju bilo kakvih nepoželjnih utjecaja koji se mogu desiti u vodocrpilištu, da imamo odgovore, da smo prilagodljivi i da dalje bez straha možemo crpiti vodu, a u slučaju potrebe tu vodu prerađivati odnosno filtrirati te ispravnu vodu dalje isporučivati u sustav – objasnio je Vlašić.

Vodocrpilište Bartolovec čini devet bunara, od čega je jedan bio van funkcije. S ovim uređajem i taj bunar staljen je u funkciju, tako da će i dalje čitavo vodocrpilište biti u funkciji za vodoopskrbu s ispravnom pitkom vodom.

Uređaj o kojem se radi u ovom pilot projektu je zapravo jedan vrlo dobar filter s aktivnim ugljenom i to je tehnologija koja probleme koji su se ovdje pojavili može riješiti, kao što je onečišćenje jednog bunara s tetrakloretenom . Naravno, može riješiti i druge probleme koji bi se mogli pojaviti pa je zato postavljeno kao probno postrojenje te će ovdje i zadržati u slučaju potrebe da ponovno zatreba – rekao je direktor Varkoma.

Zbog zagađenja tetrakloretenom van funkcije bio je bunar broj 6, ali je on saniran i ponovno u funkciji. Sam izvor zagađenja još nije utvrđen iako su, tvrde u Varkomu, poduzete opsežne istražne radnje.  

To zagađenje bilo je manjeg karaktera i teško ga je utvrditi. Još se uvijek provode vodoistražni radovi na širem području vodocrpilišta Bartolovec kako bi se lociralo mjesto zagađenja kao i uzrok zagađenja. Zagađenje je primijećeno u donjem vodonosniku koje je na dubini od sto metara. To je ono što stvara određene nedoumice. U plitkom sloju, od 40 do 50 metara, nema zagađenja, a ima ga na dubini od 100 metara – istaknuo je Vlašić te dodao kako se zagađenje bunara broj 6 ne može dovesti u vezu s balama u Brezju, jer u samim balama nije pronađena supstanca koja je zagadila bunar.

Naglašeno je također da je ovo zagađenje moguća posljednica zakopavanja supstance od prije 10 do 15 godina. Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš rekao je da Varaždinci ne trebaju biti zabrinuti te da bez straha mogu piti vodu koja je jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

Najveća vrijednost ovog ulaganja je stavljanje bunara u funkciju te da ovo postrojenje u budućnosti prevenira ovakve situacije do kojih može doći. Pitka voda jedan je od najvrednijih resursa u svijetu danas i Varaždinci doista mogu biti zadovoljni jer piju jednu od najkvalitetnijih voda u Hrvatskoj. Ovo postrojenje, kao i ono na vodocrpilištu Varaždin garantiraju da će tako biti i u budućnosti. Možemo biti sretni i zahvalni što imamo tvrtku kao što je Varkom, s dugogodišnjim iskustvom i stručnim ljudima koji brinu o našoj pitkoj vodi dugi niz godina i ovakve investicije naravno doprinose kvaliteti vode u budućnosti. Hvala Varkomu na tome, a Varaždinci bez straha mogu piti jednu od najboljih voda u Hrvatskoj – izjavio je Habuš.

Vrijednost same investicije, odnosno postrojenja je nešto više od dva milijuna kuna, a financirali su ju Varkom i Hrvatske vode. Na vodocrpilištu Bartolovec crpi se više od 70 posto vode, a pričuva su vodocrpilišta Vinokovščak i Belski dol, dok se vodocrpilište Varaždin koristi samo u krajnjoj nuždi.

Kvaliteta vode je izuzetna i s ovim problemom koji se pojavio to se nije promijenilo. Gotovo nikakve intervencije na vodi do sad nismo imali. I ovaj uređaj je jedna dodatna sigurnosna mjera u slučaju da se nešto desi. Zakonski se kompletna analiza vode provodi četiri puta godišnje. Međutim, mi kontinuirano pratimo i crpljenje sirove vode, kao i onu koja ide u vodoopskrbni sustav na tjednoj bazi – istaknuo je direktor Varkoma.

Novinari su zajedno s gradonačelnikom i čelnicima Varkoma obišli i vodocrpilište Varaždin na kojem se također provodi pilot projekt. Posljednjih desetak godina kapaciteti vodocrpilišta Varaždin smanjivali su se zbog povećane količine nitrata u vodi. Novinari su posjetili i kontrolnu sobu iz koje se upravlja cijelim vodovodnim sustavom grada Varaždina.

U posljednjih godinu dana radimo na probnom projektu kako da to vodocrpilište ponovno stavimo u funkciju. Ovo je probni projekt, postrojenje za filtraciju i denitrifikaciju vode koja se ovdje crpi. Postrojenje je u pogonu, daje dobre rezultate i nakon određenog perioda planiramo staviti postojeće bunare u funkciju ili iskopati nove da se voda može i ovdje crpiti. Tu su mahom plitki zdenci, do 40 metara dubine i koncentracija nitrata je veća. U interesu nam je da se buše puno dublji zdenci, gdje su nitrati niži i gdje je potreba za denitrifikacijom manja pa su stoga i troškovi manji – rečeno je na današnjem obilasku varaždinskih vodocrpilišta.

{gallery}varkom vodocrpiliste bartolovec i varazdin{/gallery}

Komentari