mali grad s velikim ulaganjima

Lepoglava je u vrhu hrvatskih gradova po izdvajanju sredstava za učenike i studente

Objavljeno: 30.12.2017. 09:16

Zadnja izmjena: 30.12.2017. 09:28

Nezavisni portal Gradonačelnik.hr objavio je analizu iz koje je vidljivo kako je Lepoglava, iako mali grad, među najboljim gradovima u Hrvatskoj kada su u pitanju izdvajanja za stipendije i poticanje obrazovanja.

Podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu potvrdili su  da je Grad Lepoglava na 10. mjestu u kategoriji svih gradova u Hrvatskoj po visini izdvajanja za stipendije.

Podatak je još upečatljiviji kada se pogledaju manji gradovi u koju kategoriju spada i Lepoglava gdje se ona nalazi na visokom 4. mjestu u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić kaže kako Grad već dugi niz godina punu pažnju posvećuje ulaganju u obrazovanje jer je to jedino ispravno i dugoročno isplativo ulaganje.

- Ne samo što smo izdvojili 171.000,00 kuna za stipendije za naše lepoglavske studente, nego smo na principima sudioničke demokracije i osmislili sam sustav stipendija. U proces savjetovanja uključili smo studentsku populaciju koja je sama izradila novi sustav stipendiranja i time pokazala kako je uzrečica 'vox populi – vox Dei' zaista primjenjiva na lokalnom nivou. Ovo je primjer kako se javna politika donosi u direktnom partnerstvu, na načelima supsidijarnosti i kroz dijalog s krajnjim korisnicima, a Grad ne misli stati na tome već razmišlja o novim modelima pomoći obrazovanju kroz sufinanciranje produženog boravka u školi, uvođenju srednjoškolskih stipendija i nabavke stručne literature za studente, a  i za potrebe Gradske knjižnice - ističe Škvarić

Zanimljivo je i to što Grad želi potaknuti studente da pišu doktorate i završne radove s tematikom Lepoglave za što će također pripremiti određeni dio sredstava. Inače, Grad Lepoglava svake godine izdvaja i za podizanje školskog standarda pa je to prošle godine bio iznos preko 134 tisuće kuna.

 

Komentari