doznajemo

Ovaj dio županije možda ostane bez pitke vode ako potraje suša - i politika

Gradonačelnik, kojeg smo tim povodom kontaktirali, potvrdio nam je informaciju i za sve okrivio lokalne vodovode s kojima, kako tvrdi, nikako ne uspijeva uspostaviti valjanu komunikaciju. Kontaktirali smo zbog toga i predstavnike najvećeg lokalnog vodovoda, koji nam nisu zanijekali da se građane poziva na redukciju, međutim oni tvrde kako je to zbog trenutnog kvara na vodovodnoj mreži, odnosno nipošto zbog nedostatka vode...
Objavljeno: 27.07.2022. 09:38

Zadnja izmjena: 27.07.2022. 14:43

Tragom dojave građana, saznajemo kako se već tjedan dana oko tisuću građana s područja Lepoglave (Očura-Purga-Močvarci) suočava s nestašicom vode. Gradonačelnik Marijan Škvarić, kojega smo povodom toga kontaktirali, potvrdio nam je informaciju, te za sve okrivio lokalne vodovode s kojima, kako tvrdi, nikako ne uspijeva uspostaviti valjanu komunikaciju. Kontaktirali smo zbog toga i lepoglavske gradske vijećnike, koji nam nisu zanijekali da se građane poziva na redukciju, međutim oni tvrde kako je to zbog trenutnog kvara na vodovodnoj mreži, odnosno nipošto zbog nedostatka vode.

Riječ je, dakle, o već poznatom problemu Grada Lepoglave, kojeg vodom snabdijevaju čak tri vodoopskrbna sustava: Varkom, Ivkom-vode te desetak lokalnih vodovoda na obroncima Ivančice i Ravne Gore. Uslijed aktualnog dužeg sušnog razdoblja posljednjih dana, prema onome što kaže Škvarić - dolazi do redukcija vode na području lokalnih vodoopskrbnih sustava Lepoglavska Ves te Očura-Purga-Močvarci, a budući da Grad Lepoglava nema ingerenciju nad lokalnim vodovodima, ne postoji ni pravna mogućnost za pružanje pomoći tom vodoopskrbom sustavu.

- Problem dobave vode u sušnim vremenima javlja se samo na području gdje su distributeri lokalni vodovodi i to oni najveći koji obuhvaćaju 1.000 ljudi. Već skoro tjedan dana traju redukcije vode, šalju obavijesti zabrane zalijevanja vrtova, pranja automobila i punjenje bazena vodom iz vodovoda. Najaljuju čak i dnevne restrikcije u opskrbi domaćinstava pitkom vodom - kaže gradonačelnik.

'Vode nema, a nitko ne odgovara'

Unatoč problemima koji neće nestati, komunikacije između njega kao gradonačelnika i gradskih vijećnika i dalje nema. Sušnih razdoblja, s druge strane, i dalje će biti, poručuje Škvarić.

- Do sada se lokalni vodovodi nisu obraćali Gradu, niti su prezentirali težinu situacije. Upitan je i problematičan način upravljanja i distribucije te zakonitost i odgovornost djelovanja lokalnih vodovoda, a problem je i u tome što nemaju vodomjer. Ukoliko neki mještani odluče navodnjavati svoje vrtove tijekom noći, potrošit će zalihe i što onda? Nitko ne odgovara za to, a vode nema. Apsolutno uvažavam problematiku nedostatka vode te ću se uključiti u sve segmente rješavanja istih. Ljudi ne smiju biti bez vode. Ali, kako možemo riješiti problem ako nam se lokalni vodovodi uopće ne obraćaju?

Odgovor lokalnih vodovoda

Povodom cijele situacije kontaktirali smo i gradske vijećnike s liste HSS-a Željka Šošitarića i Borisa Šinka. Oni priznaju kako su trenutno na snazi redukcije, međutim naglašavaju da je to zbog kvarova na vodovodu. Inače, kako tvrde, vode ima u dovoljnom količinama, a gradonačelnika Škvarića optužuju da - tvrdeći kako nema dovoljno vode - iz privatnih interesa zastupa interese Varkoma, a protivno interesima lokalnih vodovoda i Ivkom-voda.

- Naš lokalni vodovod priključen je na regionalni vodovod Ivkom i u svakom trenutku možemo građanima osigurati dovoljne količine pitke vode. Aktualni gradonačelnik i njegovi suradnici (od kojih je poneke uhljebio u Nadzorni odbor Varkoma) pod svaku cijenu ovu problematiku želi isproblematizirati na način da "uvjeri" građane da im je jedini način da se riješi stanje trenutačne nestašice da se priključe na Varkomovu vodu. I to unatoč tome što je u Lepoglavi peticiju protiv pripajanja Varkomu potpisalo 2.500 građana (uz napomenu da smo potpisivanje peticije pokrenuli kolega Šoštarić i ja kao gradski vijećnici) - rekli su na naš upit.

Komentari