Participativno buđetiranje

Lepoglavčani odlučuju o Proračunu za 2019. godinu

Objavljeno: 17.10.2018. 18:10

Zadnja izmjena: 17.10.2018. 18:18

Grad Lepoglava poziva sve građane da aktivno sudjeluju u kreiranju dijela Proračuna Grada Lepoglave za 2019. godinu koji se odnosi na dostavu prijedloga za male komunalne akcije u njihovim ulicama, kvartovima, naseljima i mjestima.

- Ulažemo puno napora da gradski Proračun s jedne strane pokazuje svoju razvojnu komponentu, ali da još više s druge strane pokazuje interes građana za one stvari koje ih muče ili brinu u njihovim sredinama, a čiji su se prijedlozi upravo pronašli u najvažnijem dokumentu Grada – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač 

Kako kažu, participativno budžetiranje između ostalog pomaže dobroj ekonomiji i može vratiti povjerenje građana u politiku. No iako moćan alat, ono nije čarobni štapić i također zahtijeva političku volju. Ključno je pritom da građani shvate da mogu sudjelovati u procesima odlučivanja i doista utjecati na konačne odluke. 

- Participativno se budžetiranje odnosi na izravno te aktivno uključivanje građana u donošenje odluka vezanih uz lokalni proračun, tj. uz dio koji rijetko prelazi 20 do 30 posto Proračuna odnosno, radi se o dijelu koji se odnosi na različita izravna izdvajanja građanima. Na taj se način, osim izlaska na izbore svake četiri godine, građanima omogućuje aktivno sudjelovanje u političkom životu lokalne zajednice – zaključuje Kovač i poziva građane da u ovoj fazi kroz nekoliko klikova jednostavnim koracima predlože svoje prijedloge.

Komentari