grad lepoglava

Lepoglavski 'mlinčani kolač' dobio svoj žig

Objavljeno: 27.07.2022. 18:21

Zadnja izmjena: 27.07.2022. 18:25

U srpnju ove godine Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je rješenje kojim se usvaja zahtjev za registraciju žiga koji će obilježavati mlinčani kolač te štiti naziv i vizualni identitet pod kojim će se nuditi tržištu.

Tako je, kako navode iz Grada Lepoglave, napravljen još jedan korak u zaštiti izvornosti mlinčanog kolača, jela koje se kroz povijest blagovalo u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima.

- Žig je potvrda autohtonosti i izvornosti mlinčanog kolača koji predstavlja dio naše kulinarske tradicije koju ćemo uskoro predstaviti knjigom "Lepoglavska kuharica". Knjigu pripremamo u suradnji s poznatim varaždinskim kuharom Damirom Crlenijem i Varaždinskom županijom koja će financirati njen tisak. Želimo da mlinčani kolač, ali i druge kulinarske delicije lepoglavskog kraja budu sačuvane od zaborava i predstavljene javnosti - rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Lepoglavska kuharica javnosti će biti predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke koji će se u Lepoglavi održavati od 9. do 11. rujna. Bit će to prigoda kušati lepoglavske delicije predstavljene u kuharici pa tako i mlinčani kolač.

Komentari