Ljeto na hrvatskim cestama: Upozorenja i savjeti vozačima koji kreću na godišnji

Objavljeno: 12.07.2015. 12:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: Ilustracija

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećenog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, iz godine u godinu upravo u predstojećem razdoblju povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzima niz preventivno - represivnih aktivnosti, priopćili su iz MUP-a.

Aktivnosti se poduzimaju na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvećuje se autocestama i važnijim državnim cestama.

- U provođenje ovih aktivnosti uključen je maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planira se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici se raspoređuju na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet. Jednako tako, maksimalno se stavljaju u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge) - poručuju iz MUP-a.

Najavljuju kako će policijski službenici poduzimati represivne mjere prema vozačima koji grubo krše prometne propise kao što su vožnja nepropisnom brzinom, vožnja prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, nepropisno pretjecanje, slalom vožnja i slčno.

Osim toga, u cilju postizanja optimalno moguće protočnosti cestovnog prometa, kontinuirano, a poglavito u dane vikenda, na opterećenim dionicama cesta, ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama, odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavljat će se i fizičko upravljanje prometom.

- U vrijeme kada se očekuju najveće poteškoće u odvijanju prometa, petak - popodne, subota - ujutro i nedjelja - popodne, za nadzor i upravljanje prometom koristi se helikopter, odnosno iz zraka se vrši koordinacija rada policijskih službenika na terenu - objašnjavaju iz MUP-a.

Sa svrhom informiranja stranih motoriziranih turista i njihovog lakšeg snalaženja u hrvatskim prometnim propisima, kao dio provođenja Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Hrvatske, na osam jezika je tiskana brošura "Ljeto na hrvatskim cestama". U njoj su na popularan način pojašnjene temeljne zakonske odredbe koje reguliraju ponašanja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a dijelit će se na graničnim prijelazima prilikom ulaska stranaca u Hrvatsku.

- Ovom prilikom apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:
prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila, informirati se o vremenskim prilikama i stanju na cestama, na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena, izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, što je najčešće u petak popodne i subotu ujutro - kažu u MUP-u.

Osim toga, vozače podsjećaju i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

- brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put)
- poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom)
- poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama
- prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje
na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene
- prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu
- pridržavati se naredbi policijskih službenika
- ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
- prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila
- koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu
- koristiti zaštitnu kacigu
- pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu
- bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja
- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti.

Komentari