kontroverzni zakon

LOKALNI ČELNICI O 'LEX ŠERIFU' "Mi smo sluge, a ne šerifi!", "Nemamo glavno oružje!"...

Objavljeno: 27.10.2017. 13:39

Zadnja izmjena: 27.10.2017. 13:52

Foto: Arhiva

Jučer je Vlada RH usvojila izmjene Zakona o lokalnoj upravi koji već neko vrijeme u javnosti izaziva određene političke kontroverze. Prema nekima, to je samo pokušaj učvršćivanja vlasti lokalnih načelnika, pa je zakon već dobio i kolokvijalno ime 'lex šerif'.

Sam ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da će se zakonim postići preduvjeti da jedinice lokalne i područne samouprave bolje i kvalitetnije obavljaju svoje zadaće.

- Ovim izmjenama postići ćemo još bolju kohabitaciju između predstavničkih i izvršnih tijela u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Ojačali smo neposrednu demokraciju u postupku referenduma za smjenu čelnika načelnika, gradonačelnika i župana. - izjavio je Kuščević. Neka tumačenja idu u smjeru da to znači kako se čelnike više neće moći ni smijeniti. Nas je zanimalo što o ovom zakonu - kojega Sabor tek treba izglasati - misle naši lokalni čelnici - konkretno, načelnik Cestice Mirko Korotaj, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i župan Radimir Čačić.

'Nastavljamo kao i prije'

- Mi smo se i dosad ozbiljno odnosili prema funkcijama na koje smo odabrani. Ovdje su neki drugi okviri i pravila ponašanja. Osobno vjerujem da će se takvo kvalitetno ponašanje i nastaviti. - izjavio je Korotaj.

'Ni š od šerifa'

- Nismo mi ni š od šerifa nego sluge. Zakon nam definira 70% proračuna. Kako može biti šerif netko na koga se slijevaju sve obaveze, a s ograničenim financijskim sredstvima? S jedne strane dobiješ po glavi ako nešto ne riješiš, a s druge - ne možeš kazniti ni nekoga tko ne pokosi svoju šikaru. Ako gradonačelnik baš zastrani i ne bavi se ničim - lako ga je smijeniti. - izjavio je Jenkač.

'Župan nema oružje da bude šerif'

- Da bi bio šerif, moraš imati oružje - a oružje čelnika je novac. Župan ima 7 puta manje novaca po glavi stanovnika nego što imaju grado/načelnici. Oni mogu svoje oružje (zlo)upotrijebiti, a župani moraju naći načina da drugi donesu svoj novac u županiju. Suštinski je problem države da je centralizirana - a to ovaj zakon ne rješava. Ono što ovaj zakon mijenja - i tu Kuščević govori istinu - jest načelo da onaj tko sruši proračun ide na izbore. Župan sada mora dati proračun, a dosad nije morao i mogao je ići na nove izbore. Skupštine i vijeća više nemaju alibi da ruše proračune - oni ga sastavljaju i ako ga ne prihvate, onda oni idu na izbore. Ukoliko župan ili grado/načelnik ne prihvate proračun - onda oni idu na izbore. - objasnio nam je Čačić.

Komentari