prisiljeni to napraviti

Ludbreg će povećati komunalnu naknadu kako bi zadržao standarde u komunalnoj uređenosti i održavanju javnih objekata

Objavljeno: 16.12.2018. 15:19

Zadnja izmjena: 16.12.2018. 15:29

Država u idućoj godini poreznim izmjenama planira uzeti županijama, gradovima i općinama oko 300 milijuna kuna. Kako bi zadržali standarde u komunalnoj uređenosti te i dalje mogli graditi i održavati javne objekte, posebice one u školstvu i zdravstvu, mnoge jedinice lokalne samouprave od početka iduće godine povećat će komunalnu naknadu, a njihovu sudbina dijeli i grad Ludbreg. 

Ludbreg je, kažu u priopćenju, kako bi zadržao mogućnost ulaganja u spomenute objekte ali i mogao sufinancirati brojne EU projekte, bio praktički prisiljen povećati komunalnu naknadu.

- Pozivajući se na novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, jedinice lokalne samouprave od 1. siječnja povećavaju komunalnu naknadu. Vrijednost boda za obračun U Ludbregu nije se mijenjala više od 10 godina i bila je najniža od svih gradova u okruženju. S druge strane ulaganja u komunalnu infrastrukturu poput javnih površina i rasvjete iz godine u godinu rastu pa je i Gradsko vijeće Grada Ludbrega sredinom prosinca izglasalo povećanje vrijednosti boda za obračun te naknade – pojasnio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Primjerice za stambeni prostor u 1. zoni od 60 m2, dosadašnji iznos komunalne naknade je 15,00 kn mjesečno, a novi 18,00 kn. Za stambeni prostor od 120 m2, dosadašnji iznos komunalne naknade je 30,00 kn mjesečno, a novi 36,00 kn. Za stambeni prostor u 2. zoni od 60 m2, dosadašnji iznos komunalne naknade je 12,00 kn mjesečno, a novi 14,40 kn, a za stambeni prostor od 120 m2, dosadašnji iznos komunalne naknade je 24,00 kn mjesečno, a novi 28,80 kn. Kada je riječ o stambenom prostoru u 3. zoni od 60 m2, dosadašnji iznos komunalne naknade je 9,00 kn mjesečno, a novi 12,60 kn, a za stambeni prostor od 120 m2, dosadašnji iznos komunalne naknade je 18,00 kn mjesečno, a novi 25,20 kn. 

Jedinicama lokalne samouprave u prilog ne ide ni nova porezna reforma za iduću godinu, kojom će županijama, gradovima i općinama uzeti oko 300 milijuna kuna iz poreznih prihoda koji će nedostajati za provedbu EU projekata, čime će najviše biti kažnjeni upravo oni gradovi i općine te županije koji su najuspješniji po povlačenju EU sredstava. Među njima je sa 108 milijuna kuna vrijednim projektima u pet godina i Grad Ludbreg.

-Jedino rješenje koje nam je država ovoga časa ostavila, kako bismo i dalje mogli financirati europske projekte je ono koje je najmanje popularno, a to je povećanje nameta za građane, u ovom slučaju to je povećanje komunalne naknade koja je i dalje na nivou županije pa i šire najniža – zaključio je ludbreški gradonačelnik. 

 

Komentari