PROJEKTI

Foto - Načelnik Valentino Škvorc o projektima u Maloj Subotici

Objavljeno: 27.09.2021. 18:11

Zadnja izmjena: 30.09.2021. 13:11

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc na toj je funkciji od 2017. godine, a u intervjuu za naš portal osvrnuo se na provedene i aktualne projekte te najavio nove.

Kao najvažniji aktualni projekt, načelnik Škvorc ističe Općinsko-vatrogasno spremište koje se radi u suradnji s DVD-om Mala Subotica, a koji bi trebao biti dovršen do kraja siječnja iduće godine. Izgled i lokacija objekta planirana je tako da se omogući korištenje prostora ispred objekta, a idealno je pozicioniran u odnosu na poligon za vježbu DVD-a. Također, načelnik je spomenuo opremanje komunalne grupe u sklopu čega će se nabaviti kosilice, traktor i prikolica, koji će se spremati u dio Općinsko-vatrogasnog spremišta.

Od završenih projekata, načelnik je istaknuo dogradnju vanjske rampe na zdravstvenoj stanici u Maloj Subotici. - Obzirom da je zgrada zdravstvene jedinice građena na način da nema katove nego su prostorije manje ili više uvučene, najbolje rješenje nam je bila rampa. Na taj način ćemo omogućiti slabije pokretnim mještanima lakši pristup do zdravstvenih djelatnika. Prošle je godine obnovljeno krovište, ulazna rampa je gotova, a za tjedan dana započinju radovi na podiznoj platformi te ćemo zamijeniti stolariju kod ulaza u zgradu - rekao je Škvorc.

Izgradnja Doma za starije

U nadolazećem obraćunskom razdoblju spreman je i projekt izgradnje Dnevnog doma za starije i slabije pokretne osobe, što će omogućiti starijim osobama dnevno druženje s ostalim polaznicima, radionice, obroke i individualnu kontrolu uzimanja potrebnih lijekova. Predviđeni kapaciteti u prvoj fazi Dnevnog doma je 50 osoba koje bi tamo stalno boravile, a budući da ćemo urediti i okoliš, na dnevnoj bazi bi moglo posjetiti puno više ljudi. 

- Na taj se način stariji ne osjećaju odbačeno, a pružit ćemo im priliku da se druže tako da ih "izvlačimo" iz njihova četiri zida. Primjer su nam udruge umirovljenika koje pokazuju kako starije osobe drugačije razmišljaju kada provode vrijeme u sličnim ustanovama, odnosno kada ih se više inegrira u društvo - rekao je načelnik.

Sufinanciranje projekata

- Prijavljujemo se na natječaje, planiramo projekte po godinu dana unaprijed te određujemo prioritete. Samo ove godine nam je uplaćeno 617,5 tisuća kuna putem natječaja resornih ministarstava, a čeka se isplata još 1,3 milijuna. Za taj iznos su radovi pri završetku te ćemo odmah nakon poslati zahtjev za isplatu, a sredstva će se uložiti u radove na zdravstvenoj stanici, općinsko-vatrogasnom spremištu, društvenom domu u Palovcu, nabavu komunalne opreme, nabavu dječjih igrala te podizanje kvalitete u Dječjem vrtiću Potočnica - rekao je Škvorc.

Općina Mala Subotica je, kako navodi načelnik, oslobodila roditelje plaćanja mjesečne naknade za dječji vrtić u rujnu. Iako je Dječji vrtić Potočnica nedavno obnovljen i nadograđen, kapaciteti su popunjeni, pa Općina također planira preko mjere 7.4.1. nadograditi s dvije prostorije. 

Komentari