Manje cvjetnih košarica i skulptura ove godine

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 15.03.2011. 10:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: parkovi.com

Zbog smanjenog izdvajanja za hortikulturno uređenje grada, u Varaždinu će ove godine biti manje cvjetnih košarica na gradskim ulicama i manje će se kositi trava na javnim površinama.

Radnici varaždinske komunalne tvrtke "Parkovi" orezuju stabla kako bi spremna dočekala pupanje. No, osuši li se neko stablo i grm, ove ga godine neće zamijeniti novim. Naime, ove će godine Parkovi iz gradske blagajne dobiti četiri milijuna kuna za hortikulturno uređenje grada, što je smanjenje više od dva milijuna kuna.

- Danas održavamo dva milijuna kvadrata zelenih površina, puno više nego početkom prošlog desetljeća i po višim standardima. A s proračunskim novcem vratili smo se na tadašnju razinu - kaže Slavko Vegar, novi direktor Parkova.

Tvrtka je morala smanjiti brojne intervencije na gradskom zelenilu. Ove godine neće se održavati Dravska šuma i Jelačićka. Zimus su očistili Dravsku, a dalje će intervenirati samo u hitnim slučajevima, po nalogu komunalnog redara.

Planiraju i manje košnji, što će donijeti najveću uštedu. Oko škola i vrtića, primjerice, bit će jedna kosidba manje, oko Staroga grada dvije, a u nekim dijelovima grada i tri.

Nakon što su lani "izbačene" dvije cvjetne skulpture, ove godine neće uređivati ni Cvijet u Optujskoj ulici. Ostaju još samo Paun i Raca.

Građani su se navikli na brojne viseće cvjetne košare, a ove će ih godine biti tek 150, samo u užoj jezgri.

- Proporcionalno smo smanjivali. Trudit ćemo se da se na prvi pogled ne zapaze velike razlike. Naročito u centru grada. S manje novca dat ćemo sve od sebe da grad izgleda kao dosad - kaže Vegar te dodaje da i dalje "šminkaju" grad uoči posjeta hrvatske komisije za Zlatni cvijet Europe.

I stalnih je radnika (87) koliko ih je bilo na početku tisućljeća. I dalje će uzimati sezonce, no ove godine puno manje. Nekad ih je znalo biti i pedeset, a ove godine neće ih biti više od petnaest.



Komentari