projekt maps

Prezentiran plan za revitalizaciju vojnog kompleksa u Optujskoj - evo što se točno planira

Objavljeno: 14.06.2018. 12:42

Zadnja izmjena: 15.06.2018. 11:49

Foto: Mirela Horvat

U Gradskoj vijećnici predstavljen je projekt MAPS, odnosno Integrirani akcijski plan za revitalizaciju vojnog kompleksa u Optujskoj ulici, odnosno 4 hektra koliko je ostalo slobodno nakon povratka vojske u Varaždin. 

Predstavljanju spomenutog akcijskog plana za revitalizaciju vojarne u Optujskoj ulici bili su prisutni Goranka Grgić, voditelj projekta MAPS, varaždinska arhitektica Maja Kireta, Tomislav Bogović, pročelnik upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo u Gradu Varaždinu te dogradonačelnik Zlatan Avar. 

Projekt je započeo 2015. godine i završio je prije mjesec dana. Nakon povratka vojske u varaždinsku vojarnu, preostalo je 4 hektra slobodnog prostora oko kojih će se, kako kaže Grgić, skinuti zaštitna ograda i pretvoriti u suvremeni, multifunkcionalni prostor namijenjen svim građanima. Grgić također kaže kako je provedena detaljna analiza objekata te da od njih 13, 8 zahtjeva manje intervencije, dok preostalih 5 traži veće zahtjeve. 

MAPS projekt se provodio s inozemnim partnerima: Piacenza (Italija), Cartagena (Španjolska), Szombathely (Mađarska), Koblenz (Njemačka), Longford (Irska), Espinho (Portugal), Serres (Grčka) i Telšiai (Litva). Svi navedeni gradovi također rješavaju probleme vezane za revitalizaciju svojih napuštenih vojnih objekata te se u suradnji s njima pokušalo doći do rješenja i za varaždinsku vojarnu. 

Glavni ciljevi projekta za vojarnu u Optujskoj su:

  • ishoditi vlasništvo nad prostorima vojarne 
  • od 4 hektra stvoriti novi suvremeni gradski podcentar s urbanim sadržajima 
  • omogućiti dostupnost prostora javnim korisnicima i svim građanima
  • osiguravanje uvjeta za korištenje zgrada
  • kreiranje otvorenog, kvalitetnog, atraktivnog i funkcionalnog prostora s urbanom, kulturnom i umjetničkom scenom te prostorima za poduzetništvo 
  • poboljšanje društvene raznolikosti i socijalne uključenosti

 

 

Komentari