pokrenuta inicijativa

Marijan Škvarić od Ministarstva zatražio potpore za gradove i općine s brdsko-planinskim statusom

Objavljeno: 21.02.2017. 16:55

Zadnja izmjena: 21.02.2017. 17:16

Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavski gradonačelnik, Marijan Škvarić je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije zatražio potpore za jedinice lokalne samouprave koje su ostale bez djela proračunskih prihoda, stoji u priopćenju Grada Lepoglave.

Kada je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo Program održivog razvoja lokalne zajednice za 2017. godinu te utvrdilo da će zahtjeve za dodjelu sredstava moći podnositi jedinice lokalne samouprave razvrstane u I. i II. skupinu razvijenosti, vidljivo je bilo da će Grad Lepoglava, koji prema tom istom stupnju razvijenosti spada u III. skupinu, ostati bez još jedne mogućnosti dobivanja potpora kojima bi djelom nadoknadio zakonskim promjenama uvjetovan gubitak gotovo polovice proračunskih prihoda.

Gradonačelnik Marijan Škvarić je aktivnostima i inicijativama na državnoj razini i u suradnji s kolegama s područja cijele Hrvatske, tražio i zagovarao da se jedinicama lokalnih samouprava s brdsko – planinskim statusom osiguraju potpore kojima bi se kompenzirao gubitak proračunskih prihoda i omogućio im se ravnomjeran razvoj, stoji u priopćenju Grada Lepoglave.

Inicijativa se isplatila

U priopćenju također stoji kako je Škvarić reagirao i s objavom Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2017. godinu pokrenuvši inicijativu da se među prihvatljive podnositelje zahtjeva po predmetnom Programu uvrste i jedinice lokalne samouprave svrstane u III. skupinu prema stupnju razvijenosti i koje imaju status brdsko-planinskog područja, a u koje spada i grad Lepoglava.

- Neuvrštavanjem jedinica lokalnih samouprava iz III. skupine razvijenosti u navedeni Program dodatno bi im se smanjilo mogućnost razvoja, prvenstveno u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture – istaknuo je gradonačelnik.

Usporedo s pokretanjem inicijative, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je među prihvatljive podnositelje zahtjeva po navedenom Programu uvrstilo i jedinice lokalne samouprave razvrstane u III. skupinu, stoji u priopćenju.

 

Komentari