etv studio, nastavak sezone

eTV - Bazeni će 'progutati' 8 milijuna kuna za energente? Marković otkrio što se poduzima...

Uz ostalo, poskupjela je i javna rasvjeta s 2 na gotovo 7 milijuna kuna, a velik problem bi, kako tvrdi Marković, uskoro mogli postati i Gradski bazeni, koje je Marković nazvao vrlo lošim (Čehokovim) projektom...
Objavljeno: 05.09.2022. 12:38

Zadnja izmjena: 05.09.2022. 13:12

Gostujući u današnjem eTV studiju, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković rekao je kako je, u svjetlu energetske krize i neizvjesne jeseni, "situacija još gora" u odnosu na prvu polovicu godine.

Kako je rekao, Vlada može ograničiti cijene smanjenjem PDV-a ili povećanjem subvencija, no smatra kako najveći problem u Varaždinu predstavljaju zastarjele kotlovnice u zgradama, od kojih neke nisu učinkovite. Dodaje kako je u Gradu bilo riječi o povećanju subvencija i drugim oblicima pomoći za stanare, no smatra kako Vlada za to ipak ima više sredstava.

- Čekamo da vidimo što će Vlada napraviti, najavili su mjere, iako mislimo da jako kasne. Vidli smo kakve INA ima dobiti, kako se nemilosrdno mogla milijarda kuna zamračiti bez ikakvog problema, oni i dalje imaju ogromnu dobit kao i HEP. Vlada je napunila i proračun s PDV-om koji lokalne jedinice samouprave nemaju. Imamo ograničene prihode iz kojih možemo subvencionirati subvencije. Vidjet ćemo što će Vlada odlučiti kako bi se Grad mogao nadovezati na te mjere i pomoći socijalno ugroženima - rekao je Marković.

'Bazeni bi mogli stvoriti velike troškove'

Uz ostalo, poskupjela je i javna rasvjeta s 2 na gotovo 7 milijuna kuna, a velik problem bi, kako tvrdi Marković, uskoro mogli postati i Gradski bazeni, koje je Marković nazvao vrlo lošim (Čehokovim) projektom.

- Bazeni nemaju nikakvu izolaciju, krov prokišnjava i nije ravan pa ne možete staviti solare. To zahtjeva 20 milijuna kuna i više da bi se sanirao, a procjena energenata za iduću godinu na bazenima je takva da dolazimo do toga da bi kompletno financiranje bazena koštalo 15 milijuna kuna, od čega bi energenti bili 8 milijuna kuna. Kakva je ekonomska računica da to funkcionira, a Vlada ne misli staviti bazene po gradovima u povlaštenu cijenu. 

'Bazeni su neodrživi'

Na pitanje znači li to da se Varaždinci idućeg ljeta više neće kupati na bazenima, Marković odgovara kako hoće - "preko ljeta", dok je ovako "sve moguće", kako se izrazio.

- Pokrenuli smo izradu projekta energetske obnove. Postoje projekti koji nisu sadržavali solare, a bez izolacije i proizvodnje za vlastitu potrošnju ti bazeni postaju neodrživi. Ići ćemo u rekonstrukciju bazena, oni će možda biti zatvoreni, možda neće. Do nove godine moramo imati gotove projekte za potpunu energetsku učinkovitost.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pogledajte ovdje:

 

Komentari