Najava

Marković: Cijene zbrinjavanja otpada porast će najviše do 25%, ali tek od iduće godine

Kako je rekao, Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te Odluka o sufinanciranju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kategoriji kućanstva odnose se na povećanje cijena u varijabilnom dijelu za 2 do maksimalnih 25 posto...
Objavljeno: 17.08.2023. 14:02

Zadnja izmjena: 17.08.2023. 14:15

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković i direktor Čistoće Zoran Svetec danas su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na promjene u sustavu gospodarenja otpadom.

Naime, kako je pritom rekao Marković, Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te Odluka o sufinanciranju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kategoriji kućanstva odnose se na povećanje cijena u varijabilnom dijelu za 2 do maksimalnih 25 posto, što je, navodi, posljedica poskupljenja zbrinjavanja otpada u privatnim MBO-ima, a čime Grad također, kako je istaknuo, želi potaknuti što veći koeficijent razdvajanja otpada. Dodao je kako se cijene neće povećati ove godine, već iduće.

- Trenutno otpad zbrinjavamo u privatnom MBO-u, a nažalost cijena toga će porasti na 200 eura po toni, što je duplo više negpo do sada. Upravo taj varijabilni dio razlog je povećanja po litri. Također, netko tko živi sam i tko će staviti kantu van svaka dva tjedna, njemu će poskupjeti za najviše do 2 posto. Kod stambenih zgrada još se sustav prilagođava, bilo bi super kada bi se cijena za zgradu pošteno dijelila po broju stanara, ali to ovisi o njihovom međusobnom dogovoru - rekao je te se pritom osvrnuo i na prozivke predsjednika gradskog HDZ-a Damira Habijana i Nezavisne liste Ivana Čehoka:

- Pojedinci koji huškaju i koji su dizali cijene za 100 posto računa na inflaciji nula ne poznaju elementarnu matematiku kada kažu da dižemo za 123 posto. Što se tiče prosvjeda, nećemo prosvjedovati, a niti onda nismo prosvjedovali nego smo samo podržali prosvjed - zaključio je Marković.

'Minus od 350 tisuća eura'

Svetec je rekao kako godišnje Čistoća akumulira do 350 tisuća eura minusa.

- Mi u cijeni minimalne javne usluge plaćamo zbrinjavanje plastike, biootpada i glomaznog otpada. Što se tiče stakla, tu nešto dobijemo, a za dio također plaćamo zbrinjavanje. Također, dobivamo od papira i od metala. Kada se sve to zbroji, Čistoća ima manjak od 350 tisuća eura godišnje na području 13 JLS-ova na kojima obavljamo javnu uslugu. To se sve pokriva iz cijene minimalne javne usluge - rekao je Svetec.

Komentari