saborska rasprava

Martinčević: Dom umirovljenika diže cijene, jer godinama trpi zakidanje od države

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.12.2020. 10:35

Zadnja izmjena: 07.12.2020. 10:45

Vlada je u 2020. godini za 48 državnih i županijskih domova izdvojila oko 178 milijuna kuna, no saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević kritizirala je izdvajanje od svega 4,4 milijuna kuna za domove u Varaždinskoj županiji.

- Istina je kako neke županije imaju više županijskih domova pa je cjelokupni iznos sufinanciranja veći, no problem je da su velike razlike vidljive i u usporedbi financiranja pojedinih domova – rekla je Martinčević, koja navodi da država već godinama Dom za starije i nemoćne Varaždinske županije oštećuje za otprilike tri milijuna kuna godišnje ili ukupno dosada 25 milijuna kuna.

Najviše sredstava dobili su domovi Splitsko-dalmatinske i Osječke županije, dok je Varaždinska županija pri samom dnu ljestvice. Država, napominje Martinčević, nije sudjelovala niti u sufinanciranju energetske obnove Doma vrijedne 33,3 milijuna kuna, zbog čega se Dom morao kreditno zadužiti za 9,3 milijuna kuna.

- Tako je varaždinski dom za starije i nemoćne osobe godinama u neravnopravnom položaju u sufinanciranju od strane države, što mu otežava redovno poslovanje i tjera ga u dizanje cijena korisnicima – zaključila je Martinčević.

Komentari