„Agro-entrepreneurship Accelerator“

Zamjenik načelnika Maruševca i dogradonačelnik Lepoglave na Cipru izmjenjivali iskustva o poljoprivredi

Objavljeno: 28.11.2018. 17:11

Zadnja izmjena: 28.11.2018. 17:44

„Agro-entrepreneurship Accelerator“ naziv je konferencije koja je u okviru programa Erasmus+ na Cipru okupila predstavnike akademske zajednice, poslovnog sektora, stručnjaka iz predmetnog područja, organizacija civilnog društva i javnog sektora iz 17 zemalja, a delegaciju iz Hrvatske predstavljali su zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

Edukacija je poslužila kao platforma za razmjenu pozitivnih i negativnih iskustava agrarne politike u ruralnim područjima s primjerima iz Cipra, Bugarske, Grčke, Italije, Češke, Estonije, Njemačke, Mađarske, Latvije, Litve, Slovačke, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Španjolske, Rumunjske i Hrvatske. Sudionici su kroz niz aktivnosti koje su uključivale studijski posjet energetski neovisnoj bio farmi, prezentacije i rasprave stekli širi uvid u nove trendove revitaliziranja poljoprivredne proizvodnje i javnih politika usmjerenima na poticanje poduzetništva u poljoprivrednom sektoru.

- Nemamo samo mi probleme s neobrađenim i neuređenim površinama, s napuštanjem ruralnih područja, depopulacijom, ekonomskim migracijama. Boljka je to većine zemalja koje su participirale na ovoj edukaciji – kazao je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač.

Zaključci konferencije su kako se progresivni, napredni i prosperitetniji poljoprivredni sektor može razviti samo uz uključivanje sve većeg broja mladih ljudi jer naše sve starije ruralne zajednice trebaju novi razvojni potencijal, novi zamašnjak kojeg nose mladi, a sve kako bi sektor bio dinamičniji i otvoren za aktualne tehnološke transformacije. Međutim, mladi ljudi, mladi poljoprivrednici i drugi novi dionici u sektoru suočavaju se sa značajnim birokratskim, edukacijskim ili financijskim preprekama. 

- Jedan od ciljeva Europske unije do 2020. godine je jačanje poljoprivrede i istovremeno poboljšanje uvjeta za mlade poljoprivrednike pružajući im značajne 'know-how' savjete koji će im omogućiti lakši ulazak u poduzetnički sektor. Temeljem tog cilja, Europska komisija je financirajući konferenciju „Agro-entrepreneurship Accelerator“ sudionicima pružila recentne informacije o novim trendovima agrarne javne politike kako bi potaknuli revitalizaciju ruralnih naselja - istaknuo je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša.

 

Komentari