devet centara u našoj županiji...

Međunarodno priznanje: Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali su Europski centar za darovite

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.06.2018. 11:18

Zadnja izmjena: 15.06.2018. 11:49

Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali su Europski centar za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za nadarene (European Council of High Ability – ECHA).

Ovo je iznimno međunarodno priznanje za sustavni rad s nadarenima koji je Varaždinska županija pokrenula još 2007. godine. Centri izvrsnosti su postali jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, a odluku o tome donio je u utorak Odbor za akreditiranje europskih talent centara ECHA-e. U sklopu ECHA-e trenutno djeluje 19 centara koji povezuju 300 organizacija iz 39 država, a od toga su dva centra iz država izvan Europe. 

- U ime Odbora za akreditiranje europskih talent centara i ECHA-e čestitam na postignućima vaših Centara izvrsnosti te vam zahvaljujem na entuzijazmu i suradnji na razvijanju Europske mreže za podršku darovitima – navela je u dopisu Lianne Hoogeeven, predsjednica Odbora, a ujedno i voditeljica Centra za proučavanje darovitosti Sveučilištu Radboud - Nijmegen u Nizozemskoj.

ECHA je Centrima izvrsnosti Varaždinske županije krajem 2016. godine dodijelila certifikat na temelju kojeg su postali Europska točka za darovite, dok su sada proglašeni Europskim centrom za darovite. Ove školske godine 2017./18. u Varaždinskoj županiji djelovalo je devet centara izvrsnosti: iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika, novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija.

Centre su pohađala 834 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima je radilo 115 mentora. 

 


 

Komentari