Saborski zastupnik hns-a

Batinić u Saboru zatražio stanku zbog 11 milijuna kuna obveza Varaždinske županije prema JPP-u

Objavljeno: 26.10.2016. 12:01

Zadnja izmjena: 26.10.2016. 12:07

Foto: Arhiva

Saborski zastupnik HNS-a Milorad Batinić danas je zbog nepoštivanja obveza države prema Varaždinskoj županiji zatražio stanku uoči sjednice Hrvatskog sabora, a u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a. 

Batinić je upitao kakvu poruku Vlada šalje Sjeveru kada se ne poštuje Sporazum za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu Javnog privatnog partnerstva prema kojem je država dužna podmiriti Varaždinskoj županiji iznos od gotovo 11 milijuna kuna.

Batinić se pri tome, kako ističe HNS u svom medijskom priopćenju, nada kako politika Andreja Plenkovića neće nastaviti onu prijašnju kada je Vlada HDZ-a i MOST-a namjeravala obrisati Sjever Hrvatske. 

Naime, dodatno je pojasnio kako su sredstva namijenjena za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu javno-privatnog partnerstva, a na što se država obvezala Sporazumom, jednostavno izbrisana iz državnog Proračuna.

"Sav teret na gradove i općine"

-Ukoliko se pogreška ne ispravi i država ne preuzme obveze, sav teret će pasti na Županiju, odnosno gradove i općine. To će na kraju dovesti do velikih problema i nemogućnosti funkcioniranja regionalnih samouprava, što bi moglo dovesti do njihovog gašenja – rekao je Batinić.

Batinić je pritom, ističu u HNS-u, apelirao na premijera Plenkovića i ministre finacija i obrazovanja da žurno reagiraju kako bi se podmirila dugovanja države i sredstva ponovo uvrstila u državni proračun.

Podsjetimo, po modelu Javnog privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji  je izgrađeno 10 sportskih dvorana, a dograđene i izgrađene su 22 škole čiji godišnji najam iznosi 27 milijuna i 200 tisuća kuna. Od navedenog iznosa, država bi prema Sporazumu, kako istču u HNS-u  trebala sufinancirati iznos od 15 milijuna kuna, odnosno, 55%.

Na jučerašnji datum, Batinić napominje kako je puni iznos duga bio 10.923.731,67 kn. Iako su sredstva bila planirana u Projekciji proračuna za 2016. i 2017. godinu, ona u ovoj godini nisu bila osigurana.

Osim s Varaždinskom županijom, država je isto takav Sporazum potpisala i s Koprivničko - križevačkom županijom, a Batinić moli da se dogovoreno sufinanciranje uvrsti u Proračun kod rebalansa Državnog proračuna za 2016. godinu, zaključuju u HNS-u.

 

 

Komentari