energetska obnova

FOTO: Minerva u skelama - krenula investicija veća od 10 milijuna eura

Prošlo je više od trećine stoljeća otkako se posljednji put ulagalo u „Minervu“, koja je reprezentativni objekt te simbol Varaždinskih Toplica i topličkoga kraja. Budući da je riječ o prvom i najvećem objektu koji se uoči nakon izlaska iz autoceste, kako je razvidno iz simulacije projekta – grad će dobiti sasvim novu vizuru...
Objavljeno: 19.08.2019. 01:26

Zadnja izmjena: 19.08.2019. 10:10

Foto: Luka Šalamun

NOVA VIZURA Prošlo je više od trećine stoljeća otkako se posljednji put ulagalo u „Minervu“, koja je reprezentativni objekt te simbol Varaždinskih Toplica i topličkoga kraja. Budući da je riječ o prvom i najvećem objektu koji se uoči nakon izlaska iz autoceste, kako je razvidno iz simulacije projekta – grad će dobiti sasvim novu vizuru...

BESPOVRATNA SREDSTVA Vrijednost projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će se bespovratim sredstvima pokriti oko 65 posto toga ukupnoga iznosa s PDV-om. 37,8 milijuna kuna Varaždinska županija ishodila je naime od Europske unije, a 10 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ostatak sredstava morat će osigurati iz vlastitih izvora.

KREDIT U postupku javne nabave građevinsko-obrtničkih radova došlo je do prekoračenja procijenjene vrijednosti investicije za 9,1 milijun kuna (uključeno s PDV-om), što će se nadoknaditi kreditom od 10 milijuna kuna, čije podizanje je odobrila Županijska skupština kod Zagrebačke banke, uz početk od 12 mjeseci, kamatu od 1,5  posto, te rok otplate od 14 godina.

OBNOVA UNUTRAŠNJOSTI Župan Radimir Čačić na istoj sjednici Županijske skupštine najavio je i rekonstrukciju i opremanje unutrašnjosti „Minerve“, te obnovu bazena, a početi će i izgradnja novog objekta ukupne vrijednosti veće od 240 milijuna kuna - Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s ozlijedama kralježničke moždine.

PRIHODI Ovom obnovom potrošnja primarne energije smanjiti za 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju energetske obnove, što će dovesti do značajnih godišnjih ušteda, a objekt će uz nužnu obnovu bazena i unutrašnjosti - postati tržišni konkurentniji odnosno biti (ponovno) generator prihoda..

Komentari