Prekretnica?

eTV - Do kraja 2025. kompletna obnova Minerve kao uvod u reformu zdravstvenog turizma?

Ne tako davno ugostiteljstvo u zdravstvu bila je gotovo siva zona i trebalo je proći mnogo vremena da se pruži prilika na kakvu je Minerva aplicirala prije koji dan, jer se počelo shvaćati kako zdravstveni turizam čini 80-90 posto kontinentalnog turizma, i to unatoč trenutno lošim uvjetima. Ravnatelj Minerve dr. Denis Kovačić predvodi radnu skupinu koja radi na promjeni regulative, te u Minervu sada dolazi i Svjetska zdravstvena organizacija…
Objavljeno: 10.03.2023. 10:59

Zadnja izmjena: 10.03.2023. 12:28

Ukoliko projekt prođe na natječaju, pred Minervom su veliki radovi: kompletna rekonstrukcija vanjskih i unutarnjih bazena, smještajnih kapaciteta, kanalizacije, recepcije, kuhinje, terapijskog prostora…

Prijava je izvršena upravo pred koji dan, a sada se očekuju rezulati natječaja:

- Ono što se očekuje je maksimalno mogućih 130 milijuna bespovratnih kuna i toplo se nadamo da ćemo dobiti te novce. Nakon toga slijedi raspisivanje natječaja za izvođača, a nakon toga ulazak u sam projekt. Riječ je o mukotrpnom poslu koji bi trebao završiti do kraja 2025. godine. Dakle, vremena nema puno, ali rokovi su takvi – kaže Kovačić.

Važna prilika, nacionalni iskorak

Budući da je ovo prvi slučaj da se specijalnim bolnicama omogućilo kandidiranje turističkih ulaganja, Kovačić naglašava kako je riječ o važnoj prilici. Regulator je sada Ministarstvo turizma, a Minerva je odnedavno i formalno registrirala turističku djelatnost. U predstojećem razdoblju nastojat će se riješiti izazovi koji su prisutni desetljećima.

- Sjećam se svojeg mandata od prije 20 godina, kada je zdravstveno-turistička djelatnost bila možda i jača nego sada, ali i stalno na udaru inspekcija, jer je bila na granici sive zone. Dok sam bio u ministarstvu, usudim se reći: mi smo odškrinuli vrata legalizaciji turističko-ugostiteljske djelatnosti kroz nekoliko članaka u zakonu, a sada idemo i korak dalje, te sam osobno i dalje vrlo snažno u toj radnoj skupini– naglasio je Kovačić, koji je i predsjednik spomenute skupine o kojoj se radi.

Dolazi Svjetska zdravstvena organizacija

Sada se, naime, planira donijeti cijeli pravilnik, a ne samo više „promijeniti nekoliko članaka“, te će se u Minervi uskoro održati i simpozij na kojem će, uz Ministarstvo, sudjelovati i Svjetska zdravstvena organizacija.

- Na sve strane se priča o potencijalima zdravstvenog turzima, no u praksi stvari izgledaju drugačije. Tvrdim da specijalne rehabilitacijske bolnice imaju u sustavu zdravstva preko 2.176 kreveta ugovorenih s HZZ-om, te još 5-6 tisuća kreveta koji su na slobodnom tržištu. Stoga, kad govorimo o potencijalu zdravstvenog i kontinentalnog turizma, onda se 80-90 ostvarenih noćenja odvija upravo preko toga izuzmeno li Zagreb. Bez obzira na takve okolnosti i loše smještajne objekte, ipak se nešto događa. Nacionalni plan oporavka i otpornosti sada je prilika da to poboljšamo – zaključio je Kovačić.

Varaždinske Toplice jedno su od tri mjesta u Hrvatskoj koje u nazivu imaju „toplice“, te jedine status grada. Kovačić je također uvjeren kako će natječaj biti uspješan zbog suradnje s Varaždinskom županijom i nizu drugih koraka koji su u tom kontekstu još poduzeti.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao ravnatelj Specijalne bolnice dr. Denis Kovačić pogledajte ovdje:

 

Komentari