inicijativna prisutna već godinama

Čačić i Čehok održali sastanak s ministrom MUP-a u Varaždinu - kreće projekt objedinjavanja žurnih službi u Varaždinu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.12.2017. 14:41

Zadnja izmjena: 14.12.2017. 14:52

Foto: Luka Šalamun

Danas je Varaždinsku županiju posjetio Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nakon posjeta Drugoj gimnaziji i obilaska rotora financiranog iz Programa sigurnosti cestovnog prometa u ulica Miroslava Krleže, održao je sastank sa županom Čačićem na kojem su prisustvovali i gradonačelnik Čehok te predsjednik županijske skupštine Alen Runac.

Tema sastanka je bio je projekt objedinjavanja svih žurnih službi u Varaždinu, a prema županovim riječima, ta je inicijativa već dugo godina prisutna u Hrvatskoj i Varaždinu. Kako kaže župan, PU Varaždin funkcionira na nekoliko lokacija koje nisu dovoljno funkcionalne.

- Osim toga, imamo problem sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom i s njihovom lokacijom, a još je veći problem sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i trebalo bi objedniti sve službe u kriznim situacijama - govori Čačić i dodaje kako će taj prijedlog uz ministrovu potporu i suglasnost grada predati Europskoj uniji, a ostaje vidjeti hoće li se dobiti potpora iz europskih fondova.

''Ovo može biti i pilot projekt za druge županije''

Prema riječima ministra Božinovića, ministarstvo će podržati svaku inicijativu koja je racionalna i učinkovita i služi za dobrobit građana, a kako je rekao, u ovome vidi mogućnost da se stvori pilot projekt i za druge županije.

- Mi smo kao ministarstvo suglasni sa svakim rješenjem koje s jedne strane podiže efikasnost onih službi koje trebaju biti u funkciji održanja javnog reda, mira i zaštite i spašavanja, a s druge strane onoga što je u interesu građana lokalnih sredina - rekao je ministar Božinović. 

Kako je rekao gradonačelnik Čehok, ideja je krenula od MUP-a i vatrogasaca zajedno i već se 2007.godine razmišljalo da se napravi ne samo objekt, nego i vanjski poligoni i vježbališta koje bi mogli koristiti i policija i vatrogasci i svi ostali.

- Grad je tada namijenio to zemljište,a radi se o 16 tisuća kvadrata uz istočnu obilaznicu i nadam se da ćemo u suradnji s ministarstvom i uz pomoć europskih fondova to projektirati, sredstva povući iz Europe i to sagraditi - rekao je Čehok.

Inače, vrlo važno je naglasiti kako bi regionalni centar obuhvatio Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije i Grada Varaždina, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje – Područni ured Varaždin, Hrvatsku gorsku službu spašavanja Stanica Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina, Rafting klub Matis Varaždin i Klub podvodnih aktivnosti Drava Varaždin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari