Optimizam ministra poduzetništva

Ministar Darko Horvat u Varaždinu najavio mjere potpore poduzetnicima koje će povećati već ostvareni rast

Objavljeno: 31.08.2016. 15:31

Zadnja izmjena: 31.08.2016. 15:34

Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, posjetio je danas u 13 sati skup „MINPO je tu za vas“, kako bi predstavio otvorene javne pozive za male i srednje poduzetnike.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima

U izjavi za tisak izrazio je zadovoljstvo netom objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za statistiku prema kojima je rast BNP-a u ovoj godini iznosi 2.8%, najavivši da bi zbog dobrih rezultata turističke sezone na koncu godine ta brojka mogla narasti i do 3%. Ovo je, prema ministrovim riječima, isključivo posljedica mjera revitaliziranja privatnog sektora injektiranjem jeftinog kapitala, što je samo u prvih šest mjeseci ove godine, u sektoru mikro i malog poduzetništva, iznosilo više od milijardu i osamsto milijuna kuna. To je dovelo do rasta industrijske proizvodnje i izvoza, smanjivanja javnog duga, kao i do stotinu tisuća novozaposlenih.

Najava mjera za poduzetnike

Ono što će najviše zanimati poduzetnike jest najava bespovratne potpore od 65% opravdanih troškova za mala trgovačka društva do 85% za obrtnike i mikrotrgovačka društva. Ukupan iznos potpora bi iznosio 250 milijuna kuna, a pojedinačne potpore kretale bi se od 30 do 300 tisuća kuna.

Od 1. rujna započet će se i s mikro zajmovima i kreditima za poduzetnike, s kamatnom stopom od 0.5-1.5%, koje će pratiti i državna jamstva u iznosu do 80% kredita.

Investitori iz zemalja našeg okruženja, istaknuo je ministar, priznaju da je novom uredbom koja provodi Zakon o poticanju investicija u Hrvatskoj stvoreno poduzetničko okruženje i da smo postali zemlja u koju se isplati ulagati.

Skup u Hrvatskoj gospodarskoj komori Varaždin okupio je brojne poduzetnike i gospodarstvenike iz našega kraja, zainteresirane za mjere koje bi ojačale poduzetništvo u našoj županiji i cjelokupnoj Hrvatskoj.

Komentari