novi zakon donosi promjene...

Ministar Goran Marić održao radni sastanak oko novog Zakona o upravljanju državnom imovinom

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.05.2018. 12:57

Zadnja izmjena: 21.05.2018. 13:53

Danas se u prostorijama Županije održao radni sastanak Ministra državne imovine Gorana Marića sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, kao i saborskim zastupnicima s područja Varaždinske županije, a tema sastanka bila je državna imovina po jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno, novi prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Između ostalog, novim zakonom se propisuje i mogućnost raspolaganja nekretninama u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave u svrhu provođenja stambenog zbrinjavanja i društveno poticajne stanogradnje, a jedna od najvećih novina je da će se sve nekretnine u vlasništvu RH koje su na dan 1. siječnja 2017. godine bile u naravi škole, domovi zdravlja, bolnice i druge ustanove kojima su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i koje se koriste u obrazovne i zdravstvene svrhe, groblja, mrtvačnice, spomenici, parkovi, dječja igrališta, sportsko-rekreacijski objekti, sportska igrališta, društveni domovi, vatrogasni domovi, spomen domovi i tržnice upisati u vlasništvo jedinca lokalne ili područne (regionalne) samouprave, ovisno u čijoj je nadležnosti osnivanje pojedinih ustanova.

- Novi zakon će konačo pokazati svijest i spoznaju o stanju državne imovine i važnost potencijala te imovine. S aktivacijom državne imovine po gradovima i općinama proračun će biti bogatiji, prihodi će se povećati, osigurat će se investicije, a to vuče i nova zapošljavanja - rekao je ministar Marić.

Župan Čačić je rekao kako je prepoznavanje državne imovine samo jedan dio priče, te kako je jednako važno stvoriti zakonodavni okvir u kojem država može na najkorisniji način staviti tu imovinu u funkciju.

- Mi imamo nekoliko ozbiljnih stvari u našoj županiji, ali koncentrirat ću se na dvije: Danas smo dobili obavijest da je odobreno 800 tisuća kuna za projekt u Vinici i pretpostavka je da bi dobili 35-40 milijuna za Centar kompertencija da se prenese u vlasništvo taj prostor i to ćemo napraviti u najkraćem roku i naravno, ozbiljan projekt jahaone gdje ćemo u suradnji s gradom preuzeti prostor u Optujskoj - objasnio je Čačić. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari