„Kako ne bi gubili živce i vrijeme“

Ministar Horvat u N. Marofu najavio županijske ogranke Agencije za malo gospodarstvo i registar potpora

Objavljeno: 27.07.2016. 09:15

Zadnja izmjena: 27.07.2016. 09:18

Foto: Grad Novi Marof

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat jučer je posjetio Novi Marof, a u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ održao je predavanje, koje su organizirale Udruga „Ljubeška mladež“, Grad Novi Marof, Općina Ljubešćica i Poduzetnički centar Ljubešćica u sklopu projekta „Suradnja mladih, poduzetnika, obrtnika i lokalne zajednice za društveni i gospodarski razvoj“.

Ministar Horvat poduzetnicima je predstavio aktualne natječaje i javne pozive, među njima i sustav potpora E-Impuls, istaknuvši da je za najslabije i najosjetljivije velik problem privlačiti sredstva iz strukturnih fondova.

– Kako bismo pokrili tu rupu, osmislili smo tzv. E-Impuls, koji se financira sredstvima EU-a. 250 milijuna kuna raspisanih je mjera 21. ovog mjeseca, a javni poziv za dodatnih 50-ak milijuna objavit ćemo sljedeći tjedan. Poziv će biti vezan za socijalno poduzetništvo i ciljane skupine kao što su žene poduzetnice, invalidi rada, hrvatski branitelji, mladi poduzetnici i poduzetnici početnici. – rekao je ministar Horvat, naglasivši da svi segmenti hrvatskog poduzetništva imaju određene potporne mehanizme i da se Ministarstvo mora dodatno kapacitirati kako bi obradili više od 10.000 zahtjeva jer ih se toliko i očekuje. Najavio je i dislokaciju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo iz Zagreba u županijske centre kako poduzetnici ne bi „gubili živce i vrijeme“.

– Ministarstvo želi u hrvatsko poduzetništvo unijeti svježi kapital i nove ideja te ga osloboditi nepotrebnih prepreka. – nastavio je ministar Horvat i najavio „jedinstveni registar državnih potpora“ kako bi se sustavno mogli pratiti efekti državnih potpora na rast i razvoj gospodarstva.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, uoči izlaganja ministra Horvata, istaknuo je da je Ministarstvo prepoznalo male i srednje poduzetnike kao one od kojih društvo živi.

– Mali i srednji poduzetnici su agilni i puno su lakše prebrodili krizu, što pokazuju primjeri tvrtki s našeg područja. Drago mi je da ih je Ministarstvo prepoznalo i da im daje podršku. Programi će se nastaviti iako je aktualno Vlada na odlasku. – kazao je gradonačelnik Jenkač, koji je naglasio i da lokalna samouprava također mora biti podrška gospodarstvu.

Komentari