Mirko Švenda Žiga: A kud su mi baš na Dori stradale glasnice?

Objavljeno: 04.03.2011. 01:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: ziga-zaga.com

Nastupao sam i s gipsom na nozi, gripom, zuboboljom i proljevom, a kud me baš u polufinalu potrebila upala grla! – kaže Žiga

– Prezadovoljan sam nastupom jer pet nastupa u  udarnom terminu na HRT-u ne mogu platiti. Projekt Dore je dobro zamišljen, ali ima i mana. Već u drugoj emisiji postao sam im problem jer su vidjeli da iza mene stoje gledatelji, a i u prvoj sam osvojio više glasova nego svih 11 ostalih zajedno. Ako se iduće godine pojavi miljenik publike koji pjeva lošije od Jacquesa Houdeka ili nekog drugog, na HRT-u će opet imati problema – kaže Mirko Švenda Žiga, koji u Međimurju još ubire lovorike nakon što je na Dori dogurao do polufinala.

Dojmovi su se više-manje slegli, no nešto gorčine još je ostalo.

Na početku izvedbe pjesme “You rise me up” ostao sam bez zvuka iz slušalica. Pomislio sam da je riječ o sabotaži. Za drugu sam pjesmu odbacio slušalice i stao bliže zvučnicima pa sam “Bitangu i princezu” otpjevao bez greške – kaže Žiga, koji se mučio s upalom grla.

Vidjeli su cijelog tjedna što mi se događa, ali nisu mi da dali injekciju koju je dobio Jacques. Nisam htio glumiti patnika i cendrati. Do petka sam se oporavio, no onda je na probi trebalo otpjevati obje pjesme, pa su se opet javili problemi s glasom. Pjevam 30 godina, nastupao sam s gipsom na nozi, gripom, zuboboljom, proljevom i ne znam s čime sve još, i kud baš da su mi u polufinalu stradale glasnice!? Možda mi je to Bog želio reći da ne idem na Eurosong, da je možda sve složeno za nekog drugog – razmišlja Žiga.

Bio je, veli, hendikepiran time što ni jedanput nije dobio neku etnopjesmu. Predlagao je međimursku, pa makedonsku, no sve su mu odbijene.

Najvažnija mi je ipak bila promocija zbog koje sam se i prijavio na Doru. Želio sam pokazati da mogu pjevati i hrvatske pjesme, a ne samo kajkavske – smiruje loptu. Za tri tjedna izlazi mu, najavljuje, u izdanju Croatia recordsa novi album koji će se zvati “Pleh, struja, žica”, s čak 22 pjesme za trubu, klavir i tamburicu. Dvije pjesme napisao je Nikica Kalogjera, a ponosan je i na dvije skladbe međimurskog autora Željka Grahovca.

Želim pokazati da i međimurski glazbenici znaju napisati dobru tamburašku pjesmu. Nakon albuma uslijedit će velika turneja. Pregovaram sa stranim sponzorom – kaže Žiga. Oduševljen je potporom “kajkavske Hrvatske”. – Ganuli su me svi ti ljudi koji su glasali za mene. Ako me pozovu, spreman sam biti Matija Gubec! – poručuje. Na što je točno mislio, nije objasnio.

Komentari