savjeti mladih

Mladi iz Bednje, Ivanca i Lepoglave sastali se i razgovorali o problemima s kojima se susreću

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.09.2018. 10:46

Zadnja izmjena: 14.09.2018. 10:46

Savjet mladih grada Lepoglave inicirao je zajednički sastanak susjednih savjeta mladih iz Bednja i Ivanca na kojem su iznijeli zajedničke probleme i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Kroz zanimljivu raspravu mladi su detektirali nekoliko problema počevši od loše prometne povezanosti u vidu javnog prijevoza što otežava mogućnosti druženja mladih, a uz to kao neizostavni problemi lokalne zajednice istaknuti su generalna nezainteresiranost i pasivnost mladih. - Umjesto da se izbore za bolji položaj u društvu i pokaži sav svoj potencijal, mladi se danas prečesto puta toliko zatvaraju u sebe i slažu sa svime što im se nudi da je izrazito izazovno izvući ih iz te letargije – napomenula je predsjednica Savjeta mladih grada Lepoglave Martina Lončarek dodavši pritom kako to nije samo problem Lepoglave već čitave Hrvatske.

Da je tome tako potvrdili su i članovi Savjeta mladih općine Bednja i grada Ivanca koji također traže najbolje načine kako s jedne strane postati relevantan faktor u procesima donošenja odluka jer za razliku od Lepoglave, u Ivancu i Bednji Savjet mladih nije toliko često involviran u procese donošenja odluka, a s druge strane, zbog te letargije teško je 'dići' mlade da se sami pokrenu.

Sastanku je na poziv Savjeta mladih grada Lepoglave prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, nekadašnji mladeški aktivist koji se osvrnuo na ulogu i pomoć lokalne politike u nastojanjima da se situacija okrene u korist mladih. - Žive blizu, nose se s istim izazovima, vodi ih dobra volja i aktivizam kojima žele rješavati svoje probleme. Dijele isti entuzijazam i ne bježe od svoje odgovornosti. Ovi mladi ne sjede po kavama već traže najbolja rješenja kako povezati mlade iz našeg kraja i kako konačno pokazati društvu da su mladi neiskorišten potencijal i društveni resurs s kojim treba raditi – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Između brojnih tema, mladi su tako razgovarali i tražili rješenja kako unaprijediti sustave stipendiranja, kako poboljšati javni prijevoz, kako kreirati programe za mlade u našem kraju, a bilo je riječi i o udrugama mladih i aktivizmu mladih, prostorima za mlade te radionicama u školama. Otvorili su puno tema i predložili neke konkretne korake.

- Nadamo se da će i susjedne jedinice lokalne samouprave prepoznati ulogu i značaj mladih u svojim mjestima. Glavu gore i idemo dalje zajedno! – poručili su mladi nakon sastanka.

Komentari