Još 1994. smo imali rješenje?

Mladi učenici napokon će više u obrtništvo, a čak polovicu vremena provoditi u tvrtkama?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.05.2017. 12:55

Zadnja izmjena: 08.05.2017. 13:47

Foto: Arhiva/Željko Porobija

Glavni povod današnjeg sastanka između Obrtničke komore i srednjih škola u našoj županiji bio je dogovor oko upisa što većeg broja učenika u obrtnička zanimanja, što je – kako je tom prilikom istaknuto – vrlo važno kako bi se programi obrazovanja (napokon) uskladili s potrebama tržišta rada.

Naglasila je to i Mirela Lekić iz Odjela za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore:

- Obrazovanje mora biti povezano sa gospodarstvom i mora zadovoljiti zahtjeve tržišta rada, a kod nas programi obrazovanja za sada to ne zadovoljavaju. Već duže vremena, kao što je poznato, Hrvatska se bori s problemom obrazovanja budućih obrtnika. Štoviše, mladi završavaju srednje škole i nakon završetka nažalost nisu spremni niti za nastavak školovanja niti za rad. Na tu temu bilo je riječi i na ovom današnjem sastanku.

Još 1994. imali rješenje?

Naime, upravo iz gore navedenih razloga, na sastanku Obrtničke komore i naših škola rečeno je kako je osnovano povjerenstvo koje će se baviti pitanjem – dualnog obrazovanja. U praksi to znači da bi učenik u redovitom sustavu strukovnog obrazovanja zapravo "upisivao tvrku", a ne "školu", odnosno u tvrtki provodio više od polovice vremena ukupnog vremena školovanja. Zanimljivo je spomenuti da je Hrvatska još 1994. godine imala razvijen dualni sustav, i to prema uzoru na Njemačku, no kako je prilikom današnjeg sastanka istaknula Lekić – zbog nerazumijevanja vlasti, ali i otpora škola – taj sustav u našoj državi nikad nije zaživio. Možda konačno dolazi i njegovo vrijeme.

Komentari