razgovor s ravnateljem denisom kovačićem,

Moderan spinalni centar na tri etaže u Toplicama kreće s izgradnjom sredinom sljedeće godine - donosimo vam detalje

Ideja izgradnje spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama živi već godinama, a prema najavama Denisa Kovačića, ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ta bi se ideja uskoro trebala provesti u djelo.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.12.2018. 09:13

Zadnja izmjena: 07.12.2018. 09:18

Ideja izgradnje spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama živi već godinama, a prema najavama Denisa Kovačića, ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ta bi se ideja uskoro trebala provesti u djelo.

2016. godine bolnici u Toplicama bio je dodijeljen naziv Referentnog centra za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine Ministarstva zdravstva i to je bio samo korak bliže izgradnji novog centra i njegovog financiranja, a cijela je priča ''postala opipljiva'' u prosincu prošle godine kada je potpisan dokument prema kojem se iz EU fondova dodjeljuje 83 milijun kuna bespovratnih sredstva za taj projekt, a sada je ishodovana i pravomoćna građevinska dozvola. Prema riječima ravnatelja Kovačića, iako će se tek nakon javne nabave znati koliko će cjelokupna izgradnja koštati, cijela priča ušla je u proračun Ministarstva zdravstva tako da je financiranje osigurano. - Očekujem da će se u normalnim uvjetima sredinom ili možda u drugoj polovici sljedeće godine započeti s izgradnjom i on bi u funkciju trebao biti pušten 2012. godine - najavljuje Denis Kovačić.

Pravi naziv ovog projekta je zapravo ''Izgradnja i opremanje centra za rehabilitaciju osoba s povredom kralježnične moždine'' i s takvom se problematikom, prema njegovim riječima, ne bavi nitko osim Varaždinskih Toplica. Objekt koji će se prostirati na tri etaže i 6500 m2 trebao bi imati 80-tak kreveta i sve ostale sadržaje koje traži moderna rehabilitacijska medicina, sa visokim komforom i energetskom učinkovitošću. - To će biti jedan veliki iskorak za liječenje tih pacijenta koji se sada liječe u tim uvjetima kakvi jesu, a oni što se komfora tiču, nisu baš najbolji - govori nam ravnatelj i dodaje kako će izgradnjom centra biti potreban i nova zapošljavanja.

''Osoblje ne može raditi za niske plaće''

Kako kaže, tu se prvenstveno misli na medicinske sestre i fizioterapeute, ali naglašava da takvo osoblje ne može raditi u tim uvjetima za malu plaću. - Tu smo daleko došli u pregovorima s Ministarstvom i HZZO-om da se to počne vrednovati na drugi način i to je procedura koja traži vrijeme i aktivnosti, ali znam da postoji volja i razumijevanje problema i to će biti valorizirano na ispravan način - rekao nam je ravnatelj Kovačić. Da bi se govorilo o zdravstvenom turizmu u Toplicama, prema njegovim riječima, na višu razinu trebaju se podići i svi ostali objekti, a ne samo izgraditi novi centar. Tome u prilog ide i činjenica da su praktički svi objekti u sklopu bolnice ( Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj) ušli u program energetske obnove. 

- Sljedeće godine bolnica će biti jedno veliko gradilište i imat ćemo problema u radu i funkcioniraju, ali mislim da će ljudi imati razumijevanja kad će vidjeti da se nešto pozitivno događa, pogotovo kad se radi o podizanju kvalitete - rekao je za kraj ravnatelj.

 

 

Komentari