Moguće poskupljenje grijanja uznemirilo stanare Trakošćanske

Objavljeno: 05.01.2011. 16:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Iako varaždinsko Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici nije prihvatilo odluku o povećanju cijene grijanja za oko 3000 stanova koji se griju preko tvrtke Grijanje, stanari su u strahu od poskupljenja.

Razlog njihovog straha možda leži u tome što su nakon te sjednice iz tvrtke Grijanje poručili kako od prijedloga poskupljenja ne odustaju. Osim toga, najavili su i moguća isključenja grijanja i tople vode ukoliko Gradsko vijeće svoju odluku u najskorije vrijeme ne promijeni. O tome više možete pročitati ovdje.

Pritužbu stanara Trakošćanske ulice i i Ulice Braće Radić donosimo u cjelosti:

Nedavna najava poskupljenja grijanja i tople vode u Varaždinu prilično je uznemirila građane. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 22. prosinca takav je zahtjev odbijen ili bolje reći prolongiran za samo petnaestak dana kako se ljudima nebi „pokvario“ Božić.

Međutim prije nego se ova odluka provede u djelo vijećnici i svi ostali građani našeg grada ipak bi trebali biti upoznati s kakvim se problemima svakodnevno, a naročito u zimskim mjesecima, susreću stanari Trakoščanske ulice, ulice Braće Radića i Banfice.

Dakle, svi oni koji su grijanjem vezani na toplane od prije dvije godine, od kada je uveden novi način obračuna, plaćaju abnormalne račune grijanja i tople vode. Ovim obračunom naročito su pogođene zgrade gdje nije moguće postaviti etažno grijanje (plinske bojlere ili kalorimetre) kao npr. stanari iz Trakoščanske ulice. Međutim, i u onim zgradama gdje su građani kupili i postavili kalorimetre (cca za 3.300 kn!) i dalje plaćaju visoke cijene grijanja i tople vode.

Naravno ovakav način obračuna isplati se samo onim stanarima koji veći dio dana nisu doma, ili pak dan u stanu provode pokriveni dekama. No oni koji imaju malu djecu moraju grijati cijeli dan!

Tako će na primjer za stan od 60 kvadrata, cijena grijanja za prosinac iznositi otprilike oko 600 kuna, plus 220 kuna za toplu vodu, za recimo, četveročlanu obitelj. Napominjemo da u tom stanu, kojeg smo uzeli za primjer, tijekom dana rade samo 3 radijatora, odnosno 44 članka radijatora od ukupno 60, i to samo u vremenu od 7 do 21 sat, jer bi dulje korištenje istih bilo još pogubnije za džep stanara.

Sadašnja cijena od 0.27 kn za kilovat sat je pretjerano visoka i nerealna. Kada se potrošnji grijanja pribroji i spomenuta topla voda ukupni račun za prosinac, koji se mora platiti tvrtki Grijanje iznosi 820 kn što zaista nema veze sa realnošću jer takav račun nemaju ni kuće od 300 kvadrata.

Tijekom ljeta i u mjesecima kada nema grijanja, građani plaćaju održavanje ili tzv. paušal u iznosu od 180 kn ili više, ovisno o kvadraturi stana, a u kotlovnice i podstanice godinama se ne ulaže ništa.

Stoga smatramo da novi zahtjev za povećanjem cijene grijanja i tople vode nema realnu podlogu i ukoliko se usvoji bit će poguban za građane. Vlasnici 3.000 stanova u Varaždinu koji su vezani na toplane uglavnom su slabijeg imovinskog stanja (radnici i umirovljenici), odnosno slabijih primanja i njihov ionako nizak standard bit će zbog toga još više ugrožen, a uz sve to još im se prijeti sa isključivanjem grijanja ako se cijena ne poveća. Zato molimo nadležne institucije u Gradu da dobro razmisle o ovom problemu.

Stanari Trakošćanske i Ulice Braće Radić




Komentari