Mrak Taritaš na obljetnici pada helikoptera: "Hrvatska 1992. godine još nije postojala"

Objavljeno: 07.01.2015. 14:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Josip Novak

Izvor: galerija-images/komemoracija u podrutama

Nakon što je u ponedjeljak vijence na vlastitu inicijativu položilo izaslanstvo HDZ-a i time izazvalo burne reakcije, komemoracijom i misom kod kapele u Podrutama danas je službeno obilježena 23. godišnjica pogibije petorice europskih promatrača, stradalih u helikopteru misije Europske zajednice.

U podnožju spomen obilježja vijence su položila izaslanstva Republike Italije, Francuske, Varaždinske županije i Grada Novog Marofa, a u ime Vlade Republike Hrvatske okupljenima se obratila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Nejasno je, međutim, iz kojeg razloga je ministrica tom prilikom rekla da Hrvatska 1992. "još nije postojala", iako je Hrvatska svega nekoliko mjeseci nakon spomenute nesreće, 22. svibnja 1992., već postala punopravnom članicom Ujedinjenih naroda.

- Prije 23 godine vojska jedne zemlje koja više ne postoji, koja je počinila agresiju, raketirala je nenaoružani helikopter na putu iz Mađarske u Zagreb. Tom prilikom tragično su stradali pripadnici nama dragih zemalja. Oni su radili svoj posao u mirovnoj misiji, u vrijeme kada Hrvatska još nije postojala - rekla je, naime, Mrak Taritaš.

- Danas nakon 23 godine postoji Hrvatska koja je izvojevala svoj put do članstva u EU, u kojoj aktivno sudjeluje i vidi svoju budućnost – dodala je u nastavku svog govora, istaknuvši kako iz prošlosti svi učimo, a životi europskih promatrača utkani su u sadašnjost i budućnost Hrvatske.

>>Obljetnica pada helikoptera u Podrutama: I mrtvi zbog politike bez mira

U znak sjećanja na Talijane pukovnika Enza Venturina, poručnike Marca Mattu, Silvana Natalea i Fiorenza Ramaccija, te francuskog natporučnika Jean-Loupa Eychennea svake se godine održava komemorativna svečanost u Podrutama.

Osim ministrice, svečanosti su ove godine nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić te zamjenici župana Varaždinske županije Alan Košić i Alen Kišić, te predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić.

- Svake godine s pijetetom dolazimo na mjesto stradanja europskih promatrača. Držimo kako je to naša ljudska i građanska dužnost jer su ti ljudi doista bili u misiji mira. Nije obična komemoracija jer oni tih ratnih dana nisu ni trenutka dvojili hoće li uči u helikopter i biti u promatračkoj misiji. Nažalost, obavljajući tu zadaću stradali su od ruke onih koji se nisu slagali s našom slobodom – kazala je Biberdžić.

Službu riječi i molitvu za preminule promatrače EZ-a predvodio je domaći župnik vlč. Vjekoslav Vidaček.
{gallery}komemoracija u podrutama{/gallery}

Komentari