Prilika za zapošljavanje

Na devetom po redu Sajmu poslova u Varaždinu 31 poslodavac nudi oko 250 radnih mjesta

Objavljeno: 14.04.2016. 11:18

Zadnja izmjena: 14.04.2016. 11:21

Foto: Ivan Tomašković

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždina danas je otvoren deveti po redu Sajam poslova.

Sajam je namijenjen poslodavcima, nezaposlenim osobama, ostalim tražiteljima zaposlenja, studentima, učenicima i svima zainteresiranima za aktivno uključivanje na tržište rada, upoznavanje sa sadašnjom ponudom i potražnjom na području Varaždinske županije, te mogućnostima zapošljavanja na razini europskog ekonomskog prostora i Švicarske.

- Proljeće je priroda se budi, a budi se tržište rada. Cilj Sajma poslova je povećanje mogućnosti zapošljavanja, dostupnosti i razmjene informacija, usklađivanja ponude i potražnje te stvaranja partnerskih odnosa među dionicima tržišta rada - rekla je Jasminika Hutinski, ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Varaždinske županije te istaknula kako je u Varaždinskoj županiji nezaposlenost trenutno na rekordnoj niskoj razini, a riječ je oko 6.300 nezaposlenih osoba što je najmanje u posljednih 20 godina.

 

Rekordna nezaposlenost

No, koliko je na to utjecao odlazak mnogih radnika u inozemstvo?

- Tome je doprinijelo zapošljavanje. Dovoljno je samo reći da je prošle godine bilo oglašeno 9.900 slobodnih radnih mjesta, a iz evidencije je zaposleno 7.500 osoba - rekla je Hutinski.

Što se samog Sajma tiče, 250 radnih mjesta nudio je 31 poslodavac, a najviše se nude poslovi u prerađivačkoj, građevinskoj, prehrambenoj, prijevozničkoj i uslužnoj industriji.

- Vjerujemo da će ovim aktivnosti nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji i dalje padati - dodala je Hutinski.

Zadovoljan brojkama je i župan Štromar, no poznato je da Varaždinska županija po prosjeku plaća na pri samom dnu u Hrvatskoj.

- Po mojem mišljenju od 1945. do 1990. godine za radnike iz sjeverozapadne Hrvatske smatralo se da su previše dobri da bi se obrazovali. Oni su se tako zapošljavali poslije osnovne ili srednje škole, a samim tim primali su 'minimalac'. S novom obrazovnom politikom početkom 90-tih godina radi se na obrazovanju našeg stanovništva, vjerujem da će se u budućnosti i prosjek plaća povećati - rekao je Štromar.

Predsjedica varaždinske Hrvatske udruge poslodavaca Jasna Porobija istaknula je da su poslodavci u Varaždinskoj županiji u vrlo nezavidnom položaju.

Nezavidna pozicija poslodavaca

- Poslodavci u dosta nezavidnoj poziciji. Postoji nedostatak stručne radne snage u našoj županiji. Ne samo u proizvodnim djelatnostima, već i u IT industriji. Trebalo bi se orijentirati razvoj IT industrije te već na donjoj granici od osnovne i srednje škole ukazati mladim ljudima gdje je njihova perspektiva - zaključila je Porobija.

Kakva je atmosfera vladala na Sajmu poslova pogledajte u fotogaleriji.

Komentari