Na rodnoj kući poginulog branitelja Josipa Magaša iz Prigorca postavlja se spomen ploča

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 13.07.2015. 19:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: SJP Roda

Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca utvrdila je detalje programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 10. memorijalnog turnira u spomen na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića...
 
Centralna svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 20. obljetnice pobjedničke akcije „Oluja“, održat će se u Prigorcu, u srijedu, 5. kolovoza, s početkom u 9 sati, kada će se u kapelici Sveti duh služiti Sveta misa za sve poginule i umrle branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Svečanost će se nastaviti u 10 sati, kada će na rodnoj kući Josipa Magaša, poginulog branitelja 1. GBR Tigrovi, rodom iz Prigorca, otkriti spomen ploča, nakon čega će biti upriličeno druženje domaćina, branitelja, uzvanika i gostiju. Proslavu zajednički organiziraju ivanečke braniteljske udruge, Mjesni odbor Prigorec i Udruga građana Prigorec.

10. memorijalni turnir u spomen na poginule vukovarske branitelje, Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića, odlučeno je, ove će se godine, iznimno, održavati tri dana, od 22.-24. kolovoza. Obilježavanje sjećanja na branitelje, pripadnike zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske, započet će u subotu, 22. kolovoza, od 14 sati u Žarovnici, turnirom djece do 12 godina.

Zatim će se u 16:30 sati na njihovim grobovima u Kamenici položiti vijenci i zapaliti svijeće, uz molitvu koju će predvoditi kamenički župnik, velečasni Dragutin Joč, a u 17 sati odat će im se počast i kod spomen obilježja u Kamenici.

Program prvog dana nastavit će se u 17:30 sati na igralištu u Žarovnici, svečanošću otvaranja turnira seniora, nakon čega će biti uručene nagrade sudionicima turnira djece, a zatim i održano tradicionalno druženje obitelji poginulih branitelja, organizatora turnira, uzvanika i gostiju. Na svečanost otvaranja svoj su dolazak najavili i gosti iz Vukovara.

Kompletan nedjeljni program održava se u Jerovcu, započet će u 16 sati revijalnom utakmicom branitelja protiv njihove djece, nastaviti u 17 sati, završnicom seniorskog turnira, a okončati oko 21 sat, uručivanjem nagrada najboljim momčadima i pojedincima.

Trećeg dana, u ponedjeljak, branitelji će u 10 sati sudjelovati u procesiji povodom obilježavanja blagdana Svetog Bartola u župnoj crkvi Kamenici, u 10:30 položiti vijenac kod spomen obilježja u Kamenici, a od 11 sati nazočiti Svetoj misi. Sjećanje na poginule kolege i žrtvu grada Vukovara bit će okončano u ponedjeljak popodne još jednom revijalnom malonogometnom utakmicom, u kojoj će se na igralištu u Žarovnici sastati momčadi sastavljene od svećenika i branitelja. Uz Koordinaciju braniteljskih udruga Grada Ivanca, u provedbi ove manifestacije sudjeluju i Mjesni odbori Žarovnica  i Jerovec.

Spomenimo također kako je delegacija branitelja s našeg područja počast žrtvama Vukovara odala u sklopu turnira sjećanja na jednog od najvećih vukovarskih heroja Marka Babića, koji se u održao 5. srpnja u Vukovaru.

Uz ove, ivanečki će branitelji tijekom srpnja i kolovoza, u suradnji s Gradom Ivancem, obiteljima poginulih kolega i župom Ivanec, sudjelovati u obilježavanju sjećanja na poginule branitelje Željka Putara Grdaka, Dražena Šešeta i Romana Ribića, te provesti još neke aktivnosti iz ranije utvrđenog Programa rada za 2015.

Komentari