'preduvjet za bale'

Potpisana nagodba! Bosilj: Neki bi si najradije prerezali žile

Objavljeno: 16.05.2022. 11:32

Zadnja izmjena: 16.05.2022. 17:13

Između Grada Varaždina i T&H Invest, Prvi faktor u likvidaciji, VIS Promotex, Vadom ulaganja, Varkom i Javne ustanove "Gradski stanovi" danas je potpisan Ugovor o nagodbi.

Riječ je o postupku za koji je aktualna gradska vlast istaknula kako je ključan preduvjet za rješavanje baliranog otpada, a prema riječima gradonačelnika Nevena Bosilja, Grad Varaždinu plaća 16,8 milijuna kuna za zemljišta u Jalkovcu za spajanje za obilaznicu i izmicanje kamionskog prometa iz Poljane Biškupečke i Jalkovca, Varkom ovime dobiva povrat avansa iz 2008. godine, dok JUGS dobiva zemljišta na kojima će se moći širiti iza Kućanske rampe.

- Teško je objasniti kakav je to gordijski čvor bio, a kojeg smo morali doslovce prerezati. Znam da bi si neki najradije rezali žile jer smo uspijeli riješiti nagodbu te očekujemo hrpu opstrukcija oko bala. To je bio gordijski čvor kojeg smo morali doslovce prerezati. U 11 mjeseci smo uspjeli dobiti građevinsku dozvolu za sanaciju odlagališta Brezje, što prethodna ekipa nije uspjela dobiti u četiri godine. To su pokazatelji da smo na pravom putu i da ćemo već tijekom ljeta imati raspisan natječaj, a najesen ćemo odabrati izvođača koji će riješiti varaždinske bale - rekao je Bosilj.

Kako je dodao direktor Varkoma Bruno Ister, nagodba znači "bitno olakšanje" u poslovanju Varkoma.

- Varkom se teretilo kao računovodstveni posao kojeg nikako nismo mogli završiti, a svaka revizija nam je nalazila primjedbe na to. Ovime se Varkom rješava tog tereta, a također, neće se više moći vezivati nas uz bale jer se mi njima ne smijemo baviti zbog Zakona.  

Ravnatelj JUGS-a Roman Veršić dodao je kako je već u tijeku izrada nove POS liste na koju se prijavilo preko 100-tinjak ljudi.

- Što se tiče Gradskih stanova, ovom smo nagodbom jako dobro prošli. Ona nas neće koštati ništa, mi smo zamijenili zemljište u Banfici na kojem se ne može graditi za puno kvalitetnije zemljište u Vilka Novaka gdje ćemo nastaviti POS izgradnju - rekao je.

Komentari