Nagrađeni najbolji autori slika, fotografija i tekstova o zaštite prirode

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 22.05.2015. 18:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Povodom obilježavanja 22. svibnja Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti u Županijskoj palači Varaždinske županije podijeljene su nagrade učenicima koji su sudjelovali na natječaju osnovnih škola za dječje literarne, likovne i fotografske radove...

Nagrađena su prva tri mjesta u svakoj od šest kategorija: Volim prirodu, Neobično stablo, Rijetka biljka, Čudesni svijet šume, Ugrožena životinja te Drava i ja.

Naime, Varaždinska županija organizirala je spomenuti natječaj u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Varaždinskim vijestima povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, a na njega je pristiglo više od 400 radova u različitim tehnikama; likovni rad (crtež, pastel, akvarel ili kolaž), literarni rad (sastavak ili pjesma) i fotografija.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar pozdravio je sve prisutne te zahvalio na velikim odazivu učenicima i mentorima, a ravnateljima na animaciji škola te istaknuo kako će natječaj postati tradicionalan.
Dodijelio je nagrade za sva prva, druga i treća mjesta pri čemu su trećeplasiranim učenicima dodijeljeni prigodni poklon paketi s proizvodima OPG-ova Varaždinske županije, poludnevnom ulaznicom za bazene i kuponom za besplatnu pizzu i sok u restoranu Studentski centar Varaždin.

Za drugo mjesto učenici su uz navedeno dobili i monografiju Varaždinske županije, a uz prva mjesta tablet računalo.

Ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Alenka Car i direktor marketinga Varaždinskih vijesti Željko Pavlek, inače članovi Povjerenstva koje je sudjelovalo u odabiru najboljih radova, kazali su kako je bilo jako teško odabrati najbolje, obzirom na iznimno veliki broj kvalitetnih pristiglih radova te poručili svim sudionicama natječajima da nastave stvarati kreativne radove i voditi brigu o zaštiti i očuvanju prirode.

Inače, međunarodni dan biološke raznolikosti (International Day for Biological Diversity) proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na datum usvajanja Konvencije o biološkoj raznolikosti. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti, a Hrvatski sabor je donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja obilježava i kao Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Globalna tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti je „Bioraznolikost za održivi razvoj“ (Biodiversity for Sustainable Development). Zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i degradacije eko sustava (te njihova obnova ukoliko je to moguće) globalna je zadaća jer samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj.

Očuvanje bioraznolikosti na svim razinama, uključujući ekosustave, vrste i genetske resurse, od iznimne je važnosti jer osigurava zdravlje ljudi, čisti zrak i vodu, prehrambenu sigurnost, razvoj gospodarstva. Od očuvanih i zdravih ekosustava, među ostalim, dobivamo usluge u vidu hrane, pitke vode, drva, genetskih resursa, lijekova.

Ekosustavi imaju i regulatorne usluge poput ublažavanja klimatskih promjena, ublažavanja prirodnih katastrofa, pročišćavanja vode, oprašivanja, pružaju stanište rijetkim i ugroženim vrstama čime se osigurava produljenje i očuvanje vrste.

Rast i razvoj se stoga mora temeljiti na održivom razvoju, zelenom gospodarstvu koje se fokusira na ekološki prihvatljivim tehnologijama i vrednovanju prirodnog kapitala, tehnologijama s niskim emisijama ugljika te učinkovitosti resursa.

Komentari