Najveći humanitarci 2010. godine bili su građani sa 58.000 poziva

Objavljeno: 19.01.2011. 13:39

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Banke su Varaždinu dale po milijun kuna, a građani birali humanitarni broj telefona telefona za projekt uvođenja asistenta u nastavi za djecu s posebnim potrebama

Osim banaka, velikih tvrtki i osigurateljskih društava, tijekom 2010. godine u Varaždinu je bilo i manjih donacija pojedinaca, a pokazali su se dobrima i građani zovući broj humanitarnog telefona.

Najveće iznose gradu Varaždinu donirali su Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, po milijun kuna, te Hrvatski Telekom 300.000 kuna.

Taj novac podijeljen je sportskim klubovima, Zakladi solidarnosti, Društvu Naša djeca, veleučilištu, udrugama građana i za pojedine gradske projekte (Zeleni grad), kaže glasnogovornik grada Dražen Dretar.

Većina donacija predana je Zakladi solidarnosti grada Varaždina. Tako se na jednom mjestu ujedinjuju donirana sredstva i odlukama vijeća zaklade usmjeravaju pojedinim korisnicima, dodaje Dretar.

Lani je najveća humanitarna akcija Zaklade bio humanitarno-glazbeni spektakl „U rukama anđela" za projekt uvođenja asistenata u nastavu za djecu s posebnim potrebama. Osim Zagrebačke i Hypo banke te tvrtke NTH i niza manjih donatora, najveći su donatori u akciji bili upravo građani cijele Hrvatske. Bilo je 58.000 poziva preko humanitarnog telefona za vrijeme koncerta. Poziv je stajao pet kuna plus PDV.

Opća bolnica Varaždin lani je primila 61 donaciju, u vrijednosti 431.000 kuna, kaže ravnatelj dr. Dubravko Tršinski.

Čekaju kolica

– Gumiimpex tri puta je dao 10.000 kuna za aparate i edukaciju ljudi u različitim odjelima. Croatia Zagreb dala je 35.000 kuna za bronhoskop na dječjem odjelu. PBZ je dao 40.000 kuna za aparate na urologiji – nabraja Tršinski. Valja izdvojiti donaciju crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih dana Caritasovoj pučkoj kuhinji. Darovali su plinski štednjak vrijedan 17.000 kuna, a ove godine preko Caritasa potrebitima će darovati čak 250 invalidskih kolica.

Komentari